Ako ušetriť na splátkach pôžičiek aj polovicu

Česi stále platia za spotrebiteľské pôžičky viac ako v západných krajinách. Veľakrát si to pritom neuvedomujú. Často nevedia, že ak súčasné pôžičku prevedú inam, môžu si znížiť splátky až o polovicu a výrazne ušetriť na úrokovej sadzbe. O tom, ako postupovať v prípade refinancovania a aká je ponuka na trhu, hovorí riaditeľ úverových produktov Equa bank Ondřej Hák.



Prečo by sme vôbec mali uvažovať o refinancovaní úverov?
Predovšetkým kvôli významnej úspore. Pri refinancovaní si môžete splátky znížiť napríklad až o polovicu a ušetriť až tisíce mesačne. A to už je v rodinnom rozpočte naozaj poznať. Usporiť pritom môžete nielen na úrokovej sadzbe, ale aj na ďalších poplatkoch, ktoré existujúce banke platíte. Napríklad za vedenie úverového účtu, alebo za vedenie bežného účtu, ktorý je v mnohých bankách nevyhnutnou podmienkou pre získanie úveru, a za ktorý si niektoré banky ročne potom účtujú až tisíce korún.

Ako si zistiť výšku úspory v prípade refinancovanie pôžičky?

Situácia každého človeka je individuálna. Je dobré si všímať, či pri refinancovaní ušetríte len na splátkach, alebo aj na ostatných poplatkoch, ako napríklad za vedenie účtu, ktorý si v prípade úveru musíte zriadiť. Napríklad RePůjčka od Equa bank vás spolu s garanciou zníženia splátok zbaví aj poplatkov, pretože jej vedenie je zadarmo, rovnako ako vedenie bežného účtu, ktorý bol opakovane vyhodnotený ako najvýhodnejší na českom trhu. Ak sa nevyznáte v ponukách refinancovania, nebojte sa využiť konzultácie s finančným poradcom, ktorý vám dokáže zasvätene poradiť.


http://www.playukinternet.com/tracking.php/tracking/go/bannerid/4912/affid/2606/urlid/2553003
Aká je šanca na úsporu?

Šance na úspory sú veľké. Za posledné roky došlo u osobných pôžičiek k významnému poklesu úrokových sadzieb. Ponuka od novej banky väčšinou reflektuje tento pokles a ponúka úver za oveľa nižšiu úrokovú sadzbu. Napríklad s RePůjčkou od Equa bank ušetríte v priemere 20.000-30.000 korún na každej pôžičke. Naviac refinancovanie často ponúka aj ďalšie bonusy, ako je napríklad výhodné poistenie alebo možnosť získať peniaze navyše, teda navýšiť si existujúci úver. Úspora v konečnom výsledku potom môže byť veľmi citeľná. Sú banky, ktoré znížia mesačné splátky až o polovicu.

Aké úvery možno refinancovať?

Možnosť refinancovania možno v dnešnej dobe využiť prakticky na čokoľvek. Či už sa jedná o účelové alebo neúčelové úvery, ale aj napríklad úvery na autá od predajcu. U posledných menovaných úverov pritom bývajú úspory vysoké, ich preložením k banke môžete ušetriť aj niekoľko desiatok tisíc korún.

Oplatí sa refinancovať ešte pred dobou konca platnosti úrokovej sadzby?

Samozrejme. U spotrebiteľských pôžičiek nie je úroková sadzba fixovaná, je nemenná po celú dobu trvania úveru, preto možno úver kedykoľvek splatiť.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára