Ako sa nezadĺžiť...pár otázok pred podpisom zmluvy

Ako sa nezadĺžiť? Stačí si pred podpisom zmluvy položiť pár otázok


1) Chcete si naozaj požičať?

Dôkladne si rozmyslite, či si pôžičku môžete dovoliť. Sadnite si s rodinou a zostavte hrubý náčrt terajších aj budúcich príjmov a výdavkov. Po odpočítaní splátok vám vždy na účte musí zostať dostatočná rezerva pre prípad nečakaných udalostí, ktoré môžu nastať v práci, v rodine i vo vašom zdravotnom stave.

2) Je predmet pôžičky vhodnou investíciou?

Úver obmedzuje vašu spotrebu po celú dobu jeho splácania. Preto by vám to, na čo si požičiavate, malo prinášať úžitok po dostatočne dlhú dobu a slúžiť aj po zaplatení poslednej splátky. Vyhnite sa plateniu pôžičky pôžičkou.

3) Kto vám požičia?

Úver si môžete zaobstarať od banky, zavedenej nebankovej inštitúcie alebo inou formou, napríklad od známych či na inzerát od neznámeho poskytovateľa úverov. U banky musíte počítať s dlhším a dôkladnejšom overovacím procesom. Splátkové firmy poskytujú mnohokrát pôžičky rýchlejšie a flexibilnejšie, ale spravidla bývajú drahšie. Ďalší poskytovatelia úverov môžu byť veľmi drahí a môžu vás tak priviesť do ťažkostí.

4) Koľko úver bude stáť?

Vždy sa pýtajte, koľko zaplatíte. Ročná úroková sadzba (úrok pa) nie je zodpovedajúcim vyjadrením ceny pôžičky. Do hry vstupujú ďalšie poplatky napríklad za správu úveru, za uzavretie zmluvy a ďalšie. Presnejším ukazovateľom, čo stojí úver, je preto RPMN, teda ročná percentuálna miera nákladov na úver. Tá popri úroku zohľadňuje aj ďalšie náklady. Poskytovatelia úveru sú zo zákona povinní sadzbu RPMN oznámiť.


http://www.playukinternet.com/tracking.php/tracking/go/bannerid/4912/affid/2606/urlid/2553003
5) Ako vám požičia?

Urobte si prehľad o aktuálnej ponuke úverov na trhu od niekoľkých poskytovateľov. Pôžičky sú poskytované v rôznej podobe - formou spotrebiteľského úveru, kreditnej karty, kontokorentu, hypotéky, lízingu. Neberte automaticky prvú ponuku, vyberte tú najvýhodnejšiu. Poskytovateľ si vás preverí v úverových registroch, preto dbajte o svoju platobnú minulosť.

6) Kde sa dozviete potrebné informácie?

Reklama, letáky či informácie na internete môžu byť užitočným vodítkom, ako získať základné informácie o pôžičke. Právnu záväznosť má ale jedine zmluva, preto všetky podrobnosti hľadajte v nej. Pred podpisom niekoľkokrát zmluvu pozorne prečítajte, nikdy sa nerozhodujte rýchlo a pod priamym tlakom. Ak s niektorou pasážou nesúhlasíte alebo niečomu nerozumiete, dokument nepodpisujte a poraďte sa s nezávislým odborníkom.

7) Aké náležitosti má mať zmluva?

Vždy musí byť uzavretá písomne. Jedno vyhotovenie vám vždy musí zostať v rukách. Okrem označenia zmluvných strán musí zmluva obsahovať určenie ročnej percentuálnej miery nákladov (RPMN) na spotrebiteľský úver, podmienky zmeny zmluvy, maximálnu výšku úveru, výšku splátok, ich presný počet a rozvrhnutie a tiež ustanovenia o práve na predčasné splatenie úveru.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára