Mark Mobius: Prečo investovať do čínskych a ázijských akcií

Investujte, keď tečie krv! Málokto dokáže využiť túto poučku ako investičný guru Mark Mobius, ktorý sa stará o fondy s majetkom desiatok miliárd dolárov. V našom exkluzívnom rozhovore sme sa zamerali hlavne na dravé ázijské trhy. Tie vraj majú budúcnosť.



Zahrievacia otázka - pamätáte si z hlavy, koľko peňazí je vo fondoch, na ktorých riadení sa osobne podieľate?

Samozrejme, je to zhruba 48 miliárd dolárov.

Ako sa vám s touto myšlienkou spí? Hlavne v časoch, keď trhy padajú ...

Keď sa trhom zrovna nedarí, som celkom šťastný. Pravda, nie je to dobré z pohľadu objemu peňazí v našich fondoch, ale pokles znamená príležitosť k lacnejšiemu nákupu. Je zaujímavé, akú majú investori so svojimi peniazmi zotrvačnosť. Zostanú vo fondoch prekvapivo dlho a k odkúpeniu sa rozhodnú, zrovna keď vidíme prvé známky oživenia. Vtedy si povedia Už to nevydržím, idem preč!

Konať vo chvíľach, kedy ostatní vyčkávajú, a vyčkávať vo chvíľach, kedy ostatní konajú, nie je ľahké. Aké povahové vlastnosti by mal mať dobrý portfólio manažér? Čím sa v práci snažíte riadiť?

Minimálne rovnako dôležité ako správne povahové vlastnosti sú správne informácie a prístup k nim. Nesmiete sedieť zatvorení v kancelárii, musíte hovoriť s firmami a získavať o nich čo najviac informácií. Z povahových vlastností je to určite odhodlanie a schopnosť ísť proti davu a robiť niečo inak. To neznamená, že musíte byť za každú cenu "kontrariáni" a ísť proti všetkým. Dôležité ale je rozhodovať sa samostatne a nepodliehať vonkajším tlakom.

Keď sa bavíme o tej originalite, v zložení portfólia vášho fondu Asian Growth je vidieť výrazne viac thajských akcií ako u konkurencie. Prečo?

Najväčšia časť portfólia tohto fondu je v čínskych akciách, Thajsko je ale najväčšíía aktívna stávka v porovnaní s indexom. Prečo? Pretože zo svojej historickej skúsenosti vieme, že thajské spoločnosti dokážu veľmi dobre odolávať napriek častým politickým zmenám v krajine. A že ich v poslednej dobe bolo dosť a dosť. Ale ekonomický rast je slušný, firmy fungujú dobre, takže nevidíme dôvod predávať.

Poďme k tej Číne. Často hovoríte, že sa táto krajina mení k lepšiemu, a hoci to bude proces veľmi bolestivý, nakoniec všetko dobre dopadne. Ste si naozaj istý? Ak niekto vie zametať problémy pod koberec, je to práve čínska vláda ...

Že sa krajina liberalizuje a nasmeruje správnym smerom, je jedna vec. Nikdy som ale nepovedal, že Čínu nečakajú na trase poriadne turbulencie. Čakajú! Ale keď chcete liberalizovať, musíte jednoducho nechať fungovať trh. A vláda chce povoliť vznik nových, súkromných finančných inštitúcií - jedna internetová firma už dostala bankovú licenciu. Veľké pološtátne banky vláda podrží, ale budú pod väčším tlakom na výsledky.



http://www.playukinternet.com/tracking.php/tracking/go/bannerid/4912/affid/2606/urlid/2553003
Dokáže ale vláda balansovať na hrane medzi centralizovanou mocou a liberálnou ekonomikou?

Pravda, Číňania si nemôžu dovoliť úplnú liberalizáciu, to by bolo nebezpečné. Mimochodom, jedno z najväčších IPO v Hongkongu v poslednej dobe bola emisia akcií čínskej "zlej banky", ktorá poskytuje záchranné balíčky bankám. Číňania si tak vytvorili poistku, ak by sa niečo pokazilo.

Kúpil ste akcie tejto spoločnosti?

Áno. Ak držíte akcie firmy kontrolované štátom, viete, že ju nenechajú padnúť. To je jedna z výhod tamojšieho systému. Nie že by akcie nemohli ísť dole. Ale ak dôjde k liberalizácii, zarobíme na tom, pretože sa banky budú musieť orientovať na tvorbu zisku pre majoritného akcionára, teda vládu, aj pre nás ostatných investorov.

Stále hovoríme o štátom ovládaných bankách. Prvé čo ma napadne v tejto súvislosti je korupcia a neefektívnosť ...

V porovnaní napríklad s brazílskymi podnikmi, v ktorých je majoritným akcionárom štát, sú Číňania veľmi féroví k minoritným akcionárom. V Brazílii, v Rusku, ale aj inde vo svete si o čínskom prístupe môžu menšie akcionári nechať len zdať. Áno, Čína je veľká krajina, vždy sa nájdu problémy. Problém je samozrejme alokácia štátnych investícií do infraštruktúry v snahe podporiť ekonomický rast. Máte mosty vedúce nikam, mesta duchov. Tu je obrovský priestor pre zlepšenie, ktoré môže priniesť trhový systém. A potom je tu ešte jeden veľký problém ...

Korupcia?

Skôr boj proti nej. Na prvý pohľad všetko samozrejme vyzerá celkom správne, lenže pod povrchom je politika. Niektorí ľudia pri moci využívajú boj proti korupcii k tomu, aby sa pomstil svojim nepriateľom. To môže spôsobiť veľa napätia a už to zasiahlo aj najvyššie poschodia. Budú si na to musieť dať pozor.

Ak by ste ma vzal so sebou na pracovnú cestu do Číny, z čoho by som bol najviac prekvapený?

Z neuveriteľného tempa, akým krajina rastie. A z tamojších merítok. Keď tam prídete ako Američan alebo Európan, budete v šoku najskôr už v hoteli. Mimochodom, Las Vegas je kráľovstvom hazardu, v Macau sa pritom ročne prestávkujú päťkrát toľko peňazí. A viac to nie je len preto, že  Macao nepojme viac ľudí. Zatiaľ ...

Prekvapilo by vás aj to, ako tam funguje trh. Číňania si vždy nejako poradia. Napríklad s limitom na prevody peňazí z pevninskej Číny do spomínaného Macaa. Vezmete svoju kreditku China UnionPay, čo už je mimochodom najväčší poskytovateľ kreditných kariet na svete, na kreditku kúpite Rolexky, na druhej strane je obratom predáte - a máte peniaze na hazard. Takže na povrchu je Čína stále komunistická, ale pod povrchom sa toho deje veľa. Úprimne, pripadám si tam voľnejšie než Amerike. Naozaj!

Hovoríte o tempe, rozsahu ... Čo kvalita?

Jeden príklad za všetky. Máme vo fonde firmu Brilliance Auto, ktorá má spoločný podnik s BMW. Nemci robia kontrolu kvality a v továrni by ste mohli jesť z podlahy. Myslíte si, že sa Číňania neučia? Chyba lávky! Nehovorím, že doženú BMW, ale budú obrovskou konkurenciou kórejským automobilkám. Najskôr tam ale musí prebehnúť konsolidácia, podobne ako v minulosti na americkom trhu. Ameriku Číňania berú ako vzor, ​​snaží sa napodobniť jej úspech, ale zároveň sa vyhnúť chybám. Ako treba politikárčenie, takže sa nechcú zdržovať sa systémom dvoch politických strán ...

Doteraz sme hovorili hlavne o Číne. Čo India?

To je úplne iný príbeh. Briti v Indii vytvorili neuveriteľne komplexný byrokratický systém, ktorý dnes brzdí rozvoj slobodného podnikania. Podnikatelia dúfajú, že nový premiér Modi s prebujnenou reguláciou niečo urobí, ale nebude to jednoduché. Nedávno sme dostali od veľkého európskeho klienta zadanie založiť v Indii investičný fond, ale prekážky pre zahraničných investorov sú až absurdné.

Veríte teda viac Číne ako Indii?

To sa nedá povedať. Verím, že zmeny v Indii prebehnú. Demokracie a masívny rozmach mobilných technológií jej môžu veľmi pomôcť. Myslím si, že India môže rásť dvojciferným tempom, podobne ako predtým Čína. Len má za ňou asi desať rokov meškanie.

Fajn. Dajme tomu, že chcem investovať na dôchodok a nebojím sa stopercentne akciového portfólia. Koľko mi vy, ako guru rozvíjajúcich sa trhov, poradíte do nich dať?

Povedal by som asi 30 percent, to zodpovedá ich významu na svetových akciových trhoch.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára