5 dobrých rád ako prechytračiť banku a zarobiť na kreditke

Pre človeka zo starej školy strašiak, ktorý znamená život na (draho zaplatený) dlh. Pre finančne gramotného profíka, ktorý v pravidlách kreditiek vie chodiť, vie porovnať ponuky, nastaviť si režim a udržať sa na reťazi (!), Môže byť kreditná karta dobrým sluhom; ročne na nej zarobíte desiatky eur.

Prinášame päť rád, ako na to. Avšak hneď na úvod varovanie: chce to naozaj sebadisciplínu.. Kreditnej karte môžete ľahko začať otročiť, stať sa jej dojnou kravou - v tom majú ľudia, ktorí o kreditkách nechcú ani počuť, svätú pravdu. Na trhu sú aj kreditné karty, ktoré sa pri správnom používaní oplatí, lenže banka (a rovnako tak nebanková spoločnosť poskytujúca pôžičky) nie je zaopatrovací ústav, chce prirodzene zarábať. Ťaží z toho, že prevažná väčšina klientov sa na reťazi neudrží, pravidlá, za ktorých výhodné podmienky platia, nedodržia - a draho za to zaplatia.

Ako na to, aby ste na kreditnej karte zarobili?

1. Bezúročné obdobie strážte ako ostriež
S kreditnou kartou v peňaženke chodíte svetom s permanentnou možnosťou požičať si - hneď, bez toho, aby úver ktokoľvek schvaľoval. Výhodou čerpania peňazí z kreditky je bezúročné obdobie, ktoré zvyčajne trvá dvadsať až šesťdesiat dní, podľa typu karty. Začína plynúť dátumom platby z kreditky a končí dátumom splatnosti uvedeným na výpise, ktorý vám ku karte chodí.

Funguje to jednoducho: keď peniaze vrátite do daného termínu, máte pôžičku úplne grátis, na úrokoch nezaplatíte ani halier. Lenže stačí oneskoriť sa o deň, a banka  vám napočíta vysoký úrok za celú dobu, kedy ste mali peniaze požičané. Väčšina užívateľov kreditných kariet sa neustráži, oneskorí sa alebo vráti len časť peňazí a banka či úverová firma má zarobené. Keď sa ustrážite, pôžička z kreditky sa oplatí - zadarmo vám dnes požičia málokto. Ideálne nastavte inkaso z bežného účtu, peniaze sa tak budú na kreditku včas dolievať. Kľúčové ale je mať na účte dosť peňazí.

2. Keby na chleba nebolo, hlavne nevyberajte kreditkou z bankomatu
Nikdy, ale naozaj nikdy nezabúdajte, že kreditná karta nie je debetná karta. Z debetnej karty vyberáte vlastné peniaze uložené na účte, z kreditky vyberáte a míňate cudzie, požičané peniaze. Keď budete kreditnú kartu používať na výber hotovosti z bankomatu, vyjde vás to draho. Banka si za jeden výber naúčtuje pokojne aj 3 eurá alebo viac.

3. Časť peňazí sa vracia späť, plaťte kreditkou, čo môžete ...
Banky aj nebankové spoločnosti na kreditky lákajú, aby klientov privábili, pridávajú k nim čoraz viac benefitov. Keď už kreditku máte, vyplatí sa samozrejme využívať ich naplno. Jeden zo základných, a v skutočnosti najdôležitejších bonusov spočíva vo vrátení časti peňazí z uskutočnených platieb. Konkrétne: z každej platby kreditkou sa vám vráti napríklad jedno alebo dve percentá späť. Vydavatelia kreditných kariet navyše ponúkajú rôzne zľavy u vybraných obchodníkov. V praxi to znamená, že keď v danom obchode zaplatíte kreditkou, získate bonus jedno alebo dve percentá a ešte napr. päťpercentnú zľavu na nákup.

4. Porovnajte bonusy s poplatkami
Je však potrebné všetko si spočítať, koľko peňazí mesačne kreditkou pretočíte - zaplatíte. A získaný benefit porovnať s mesačným poplatkom za vedenie karty. Keď mesačne uskutočníte platby za 300 eur a dostanete späť dve percentá, dá to úsporu vo výške 6 eur. Keď bude mesačný poplatok za vedenie karty nižší (zvyčajne robí zhruba 2 eurá), kreditka sa oplatí. Ročná úspora sa tak môže vyškriabať na desiatky eur. Mnoho kreditiek je navyše v prvom roku užívania od poplatku oslobodených.

5. Držte spotrebu na reťazi
Ak je s platbou kreditnou kartou spojená prémia, vyplatí sa samozrejme kreditkou platiť veľa. (A ako sme povedali vyššie, zároveň strážiť bezúročné obdobie, a pravidelne dolievať peniaze z bežného účtu.) Ale nenechajte sa zase moc poblázniť a strhnúť k míňaniu a spotrebe len preto, aby ste zarobili na kreditke. Ak vo výsledku každý mesiac miniete viac, než by ste minuli bez kreditnej karty, strácajú jej výhody pre domáci rozpočet zmysel.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára