15 rád ako ušetriť každý deň

Ak sa chcete dopracovať k vytúženému miliónu, je občas potrebné aj niečo ušetriť a investovať.Ako ušetriť v bežnom živote, bez toho aby ste sa museli nejako výrazne obmedzovať? Prinášame vám pätnásť rád, ktoré vám pomôžu ušetriť nejaké to euro ...

Varte doma

Kedykoľvek je to možné, varte doma. Aj keď energie a suroviny tiež nie sú zadarmo, stále je to lacnejšie, ako keď budete denne chodiť vy aj partner na menu.

Varte si vlastnú kávu
Dávate si v práci kávu z automatu alebo si pre ňu dokonca chodíte do rýchlych občerstvení? Schválne si skúste spočítať, koľko za ňu mesačne miniete. Variť vlastné kávu sa preto rozhodne oplatí - usporíte až niekoľko desiatok eur mesačne.

Noste si svoj obed
Aspoň dva až trikrát týždenne skúste oželieť obed s kolegami a - ak vám to zamestnanie umožňuje - doneste si vlastné jedlo. Aj tu pekných pár eur usporíte.

Nakupujte podľa zoznamu

Predtým, než sa vydáte na veľký nákup, urobte si zoznam toho, čo potrebujete av obchode sa ho držte. Obchodníci sa spoliehajú na to, že ľudia podľahnú vydanému tovar v zľavách a akciách a minú dvakrát toľko, ako mali pôvodne v úmysle. Ak chcete šetriť, nepozerajte sa napravo, ani naľavo a nakupujte podľa zoznamu.

Choďte na nákup, keď sa ponáhľate

Ušetriť vraj môžete aj vtedy, keď sa na nákup vydáte v čase, keď niekam ponáhľate - na schôdzku, do kina, alebo napríklad domov k televízii. Nakúpite totiž len to, čo naozaj potrebujete a nebudete mať čas vyberať veci navyše.





Nekupujte exspirované veci vo veľkom

Venujte pozornosť dátume trvanlivosti - a to zvlášť vtedy, ak robíte naozaj veľký nákup. Je síce pekné, že budete mať dvadsať mliek za nižšiu cenu, ale ak si nevšimnete, že im druhý deň končí lehota, môže sa stať, že všetky nakoniec vylejete a rozhodne neušetríte.

Kupujte multipacky

Tzv. multipacky, tovar balené po viac kusoch, býva väčšinou cenovo výhodnejšie. Skúste si spočítať, na koľko vás to vyjde, a pri trvanlivých potravín zvážte, či by sa vám kúpa nevyplatila.

Skúste neznačkové produkty

Veľké obchodné domy si často nechávajú vyrábať svoje vlastné produkty pod vlastnými značkami, ktoré sú mnohokrát rovnaké, avšak cenovo výhodnejšie. Vyskúšajte ich, a ak vám budú vyhovovať, ušetríte nemalé peniaze na bežných nákupoch.

Využite nákupné tašky

V potravinách dnes dostanete tašku zadarmo len zriedka, ale nech kupujete oblečenie, alebo čokoľvek iné, vždy igelitku dostanete. Skúste ich nevyhadzovať a využiť napríklad na odpadky, aj takto ušetríte.

Plaťte zloženky a splátky načas

Ľahko sa to hovorí - zvlášť keď žijete od výplaty k výplate - ale platiť splátky, zloženky a pôžičky včas sa oplatí. Inak sa vám totiž môže stať, že vám nabehnú nepríjemné úroky a penále a bude vám hroziť exekúcia.

Choďte do knižnice

Ak rada čítate alebo máte doma vášnivých čitateľov, môžete ušetriť aj na knižkách. Nekupujte nové, ale požičajte si ich v knižnici. Ak ich musíte vlastniť, pozrite sa v antikvariáte.

Prejdite si internet

Chystáte sa kúpiť niečo drahšieho, napr. elektroniku? Potom si prezrite internet a porovnajte ceny. Nie vždy musí byť akčná cena v kamennom obchode naozaj výhodná. Pred kúpou nákladnejšie veci sa prieskum vyplatí.

Nenakupujte impulzívne

Niečo sa vám páči, a tak idete a kúpite to? Tak to je chyba - teda ak máte hlboko do vrecka. Väčšina vecí, ktorú by ste ihneď kúpila, sa za pár dní ukáže, že nie je nevyhnutná. Skúste počkať a premyslieť, či vec naozaj musíte mať.

Nové auto nie je nutné

Máte staršie, ale funkčné auto a už nejakú dobu sa pozeráte po novom ... Lenže ak náklady za opravy nejdú do astronomických výšin a auto slúži, nemusí byť kúpa nového dvakrát nutná. Ak nemáte financie, skúste vydržať s vaším súčasným vozidlom, čo najdlhšie to pôjde.

Jazdite na bicykli

Ak nemáte to do práce ďaleko a ak je to možné, skúste vymeniť auto za bicykel. Nielen, že ušetríte za pohonné hmoty, ale ešte urobíte niečo pre svoje zdravie.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára