Dobrý dlh - Hypotékou k Bohatstvu

Napadlo Vás niekedy, že môžete vďaka dlhu zbohatnúť? Viete, že existujú dobré dlhy, vďaka ktorým môže byť Vaša mesačná renta za 15 rokov o niekoľko stoviek eur vyššia?

Tajomstvo: Hypotékou k bohatstvu

Vedeli ste, že dobrý dlh je taký, vďaka ktorému sa môžete k vašej finančnej nezávislosti priblížiť oveľa rýchlejšie a mať vďaka nemu niekoľkonásobne vyššiu rentu? Možno vám to znie neuveriteľne, ale je to tak.

Ako spoznáte dobrý dlh? Ak si napríklad na obstaranie domu vezmete hypotéku a vlastné peniaze zainvestujete, je vaša hypotéka dobrým dlhom vtedy, ak výnos z vašej investície bude vyšší, než koľko činí úrok vašej hypotéky.

To je celé kúzlo dobrého dlhu: požičať si lacno cudzie peniaze, aby ste svoje vlastné mohli výhodnejšie investovať. Váš majetok tak rastie rýchlejšie a vy sa tak rýchlejšie približujete k vašim cieľom, napr. k finančnej nezávislosti. Pozitívna sila dobrého dlhu sa najviac prejaví v dlhom horizonte, napríklad 20 až 30 rokov. Potom ide rozdiel medzi jeho využitím a nevyužitím do státisícových súm.

3 zlaté pravidlá, ktorých by ste sa mali držať pri využívaní hypotéky:

1. Používajte vždy maximálnu možnú výšku hypotéky a hypotéku predčasne nesplácajte.

Obstaranie nehnuteľnosti financujte vždy najprv z hypotéky, vlastných peňazí použite čo najmenej. Kľúčom k úspechu je vlastné peniaze investovať čo nejvýnosnejšie, to znamená napr do akciových fondov a na čo najdlhšiu dobu. Ideálne po dobu splatnosti hypotéky, tzn. na 20 - 30 rokov, pretože práve v dlhodobom horizonte akciové investície prinášajú najväčšie výnos.

2. Využite maximálnu dobu splatnosti

Hypotéku si dohodnite s čo najdlhšou dobou splatnosti. U hypotéky na 30 rokov budete mať nižšiu mesačnú splátku ako u hypotéky na 20 rokov a budete tak mať možnosť každý mesiac viac investovať. A navyše váš mesačný rodinný rozpočet bude nižšími splátkami menej zaťažený.

3. Zvoľte ročnú fixáciu úrokovej sadzby

Nikto nevie, ako sa budú úrokové sadzby vyvíjať. Nesnažte sa ich teda odhadnúť a stavte na istotu - ročnú fixáciu. Tá kopíruje reálny vývoj úrokovej sadzby. Ročná fixácia navyše prináša ešte jednu veľkú výhodu - možnosť po roku hypotéku refinancovať.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára