Podielový fond, ktorý stojí za to: Franklin Mutual European

Budeme sa venovať podielovým fondom, ktoré sa minimálne vymykajú priemeru a môžu nám tak pomôcť dosiahnúť náš cieľ - finančnú slobodu a pekný balík peňazí na účte. Prvým z nich je akciový fond Franklin Mutual European.

Dnes si predstavíme kvalitný fond zameraný na európske akcie. A nie je to náhodné, práve v Európe dnes môžeme cez všetky katastrofické správy a scenára nájsť veľmi atraktívne investičné príležitosti.

Prečo vôbec kupovať európske akcie

Svetadiel so starnúcou populáciou, paralyzovaný nekonečnými hádkami politikov, zlenivelý kvôli štedrému sociálnemu systému, zaťažený dysfunkčným menovým systémom. Tak môže hociktorý investor vidieť Európu. Je to však príliš zjednodušený a jednostranne zameraný opis skutočnosti. Európa je tiež veľmi bohatý kontinent, ktorý má zdroje na to, aby svoje problémy časom vyriešil. Navyše je v Európe veľa spoločností, ktoré sú zapísané na európskych burzách, majú v Európe sídlo, ale nie sú príliš európske v tom zmysle, že získavajú značnú časť svojich príjmov a ziskov z iných regiónov. Inak povedané, ak si investor kúpi napríklad akcie francúzskej farmaceutickej spoločnosti Sanofi, nekupuje si francúzsku ekonomiku, ale cash flow a zisky tejto akciovej spoločnosti.


Európske akcie sú lacné. Ich ocenenie je v súčasnej dobe nízke, či už ich budeme porovnávať s historickými priemermi, alebo inými akciovými trhmi. Európa je v neposlednom rade rajom investorov hľadajúcich vysoké dividendy, pretože priemerný dividendový výnos európskych akcií je aktuálne štyri percentá. A námietka, že očakávaný nízky hospodársky rast povedie k stagnácii alebo poklesu európskych akcií? História ukázala, že je to pomerne často presne naopak. Vyjadrené trochu odbornejšie, neexistuje korelácia medzi hospodárskym rastom a výkonom akciového trhu.

Keď už vieme, prečo sa k európskym akciám neotáčať chrbtom, predstavíme si jeden kvalitný podielový fond, cez ktorý sa investor môže podieľať na raste európskych spoločností - zoznámte sa: Franklin Mutual European.

Tento podielový fond uplatňuje značne flexibilné investičnú stratégiu, ktorá sleduje striktne hodnotový (deep value) prístup. Manažér fondu teda hľadá príležitosti: vytipovává na trhu podhodnotené akcie so zameraním na firmy s veľkou a strednou trhovou kapitalizáciou. V malej miere môže tiež nakupovať akcie firiem, ktoré prechádzajú krízou a reštrukturalizáciou (tzv. Distressed securities).
Do kúta na hanbu!


Manažér so skúsenosťami a vlastnou hlavou

V čele fondu stojí Philippe Brugère-Trelat, manažér s takmer tridsaťročnou skúseností na finančnom trhu. Doterajšie úspešnú aktívnu správu fondu si môžeme ukázať na dvoch faktoch.

Po prvé, ukazovateľ R-squared, založený na dátach za posledné tri roky má hodnotu 89 percent, jasne ukazuje, že manažér nerozširuje stádo oviec a skladá portfólio, ktoré sa pomerne výrazne líši od trhu i konkurencie. Ukazovateľ založený na dátach za posledných desať rokov je dokonca ešte nižší, konkrétne 82 percent.

Po druhé, manažér fondu neváha držať vyšší podiel hotovosti, ak je na trhu nedostatok atraktívnych investičných príležitostí, alebo v prípade krízového vývoja. Mesiac pred krachom americkej investičnej banky Lehman Brothers, ktorý sa stal impulzom k vypuknutiu akútnej fázy finančnej krízy, fond držal už desať percent majetku v hotovosti. V septembri 2008 podiel navýšil na 23 av októbri dokonca na 37 percent, najvyššiu dosiahnutú úroveň. Od tej doby podiel hotovosti vytrvalo klesal až na jedno percento v júni 2009. Týmto aktívnym prístupom dokázal manažér fondu do značnej miery obmedziť straty podielnikov počas krízy.


Trelat ​​tiež sleduje stratégiu, ktorou je v dobe dlhovej krízy možné označiť za veľmi rozumnú. Zameriava sa na spoločnosti, ktoré sú charakteristické relatívne nízkym zadlžením, kvalitným manažmentom, solídne ziskovosťou a ktoré generujú značnú časť ziskov mimo eurozóny. Napriek tomu zastáva veľmi triezvy pohľad na problémy eurozóny, možno čiastočne aj z toho dôvodu, že svoj fond riadi z kancelárie, ktorá sa nachádza na druhej strane Atlantiku. Pohľad manažéra zdieľa aj autor tohto seriálu. Iba v stručnosti: euro nezmizne, európske banky tiež nie a Európska centrálna banka urobí všetko, čo bude potrebné na zachovanie stability. Ako zásadný argument uvádza, že najväčším beneficientom európskej spoločnej meny je Nemecko, pre ktoré by zrútenie eura bolo príliš veľkým šokom.

Manažér svojej investičnej stratégii verí, o čom svedčí fakt, že Trelat má vo fonde svoje vlastné peniaze. Podľa zverejnených dokumentov vlastní podiel, ktorý zodpovedá viac než milióna dolárov. Podiel má vo fonde tiež asistujúca portfoliomanažerka Katrina Dudleyová. Tu platí jednoduché pravidlo. Ak má manažér vo fonde vlastné peniaze, rastie pravdepodobnosť, že bude hájiť záujmy podielnikov, nie iba záujmy investičnej spoločnosti.

Náklady fondu? Trochu drahšie

Snáď jedinou nevýhodou Franklin Mutual European sú trochu vyššie náklady fondu. Ukazovateľ celkovej nákladovosti (TER) na úrovni 1,82 percenta je vyšší, než koľko činí medián v danej kategórii podielových fondov. S ohľadom na veľký objem aktív pod správou je to malé sklamanie, nejedná sa však v porovnaní s konkurenciou o nijako zásadný rozdiel. Náklady možno navyše obhájiť veľmi kvalitnou a úspešnú správou fondu. Dobrou správou navyše je, že nepriame náklady danej investičnej aktivity budú, súdiac podľa miery obratu portfólia (približne 33 percent), nízke.

Výkonnosť


Fond svoje kvality preukázal počas poslednej finančnej krízy, kedy dokázal efektívne chrániť hodnotu investícií podielnikov. Zatiaľ čo akciový index MSCI Europe zaznamenal v roku 2008 pokles o 46 percent, Franklin Mutual European klesol o necelých 33 percent. V roku 2009 síce vplyvom vyššieho podielu hotovosti v portfóliu za indexom zaostal, v rokoch 2010 a 2011 bol však opäť nadvýkonný. Na päťročnom horizonte patrí fond vo svojej kategórii medzi najvýkonnejšie a tiež na desaťročnom horizonte si oproti akciovému indexu i konkurencii vedie veľmi dobre. Fond má historicky relatívne nízku volatilitu.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára