Ako šetriť na jedle?

Spočítali ste si niekedy, koľko miniete za jedlo? Náklady na nákup potravín pre bežnú domácnosť sa pohybujú v desiatkach až stovkách eur mesačne. Ako ušetriť za jedlo a pritom nekupovať nekvalitné potraviny?

Opakuje sa to každý týždeň. Vyrazíte do supermarketu na pravidelný nákup a pri pokladni sa čudujete, že v košíku opäť máte veľa vecí navyše. Keď prídete, domov zistíte, že v chladničke sú schované úplne rovnaké jogurty, aké ste kúpili - ibaže sa im skončí platnosť. Takéto hospodárenie s jedlom je viac ako neekonomické a úplne zbytočne navyšuje rodinný rozpočet.

Na nákup so zoznamom

Všimli ste si niekedy, ako sú organizované supermarkety? Rozmiestnenie potravín má pôsobiť na zákazníka tak, aby nakúpil čo najviac vecí, ktoré možno ani nepotrebuje. Bráňte sa psychologickému tlaku nákupných reťazcov - riešenie je viac než jednoduché!

Do obchodu s potravinami chodievajte zásadne so zoznamom. Urobte si chvíľku, prejdite špajzu, chladničku, zhodnoťte svoje zásoby a napíšte si zoznam potrebných potravín a ten samozrejme dodržiavajte. V nákupnom košíku sa vám nesmie objaviť nič navyše.

Jedálny lístok na celý týždeň

Aj napriek tomu, že ste v jednom kole, oplatí sa urobiť si čas a premyslieť si jedálniček na celý týždeň. Rozmyslite si, čo budete pripravovať na večeru, prípadne k obedu, ak ho doma varíte. Podľa jedálnička potom zostavte nákupný zoznam.

Peniaze ušetrí varenie

Kupovať polotovary je nielen neekonomické, ale aj nezdravé. Salámy, údeniny a ďalšie lahôdky sú drahé, ich nutričná hodnota je nízka a navyše často obsahujú prídavné látky.

Miesto párkov s horčicou alebo parížskym šalátom s rožkami, si uvarte radšej šošovicu s vajíčkom, vyskúšajte kuskus so zeleninou, pohánku alebo napríklad zapekané cestoviny. Miesto mäsa skúste občas použiť tofu alebo sójové mäso. Výhodné sú tiež doma pripravované nátierky alebo polievky.



Drahé pečivo

K najdrahším potravinám, ktoré navyšujú rodinný rozpočet, patrí prekvapivo pečivo. Koľko sa u vás denne zje chleba a rožkov? Chodíte pre nich každý deň? Spočítajte si, koľko vás týždenne stojí nákup u pekára.

Bez pečiva sa určite nezaobídete a nemá zmysel na ňom šetriť. Kvalitné pečivo - najlepšie celozrnné - je dôležitou súčasťou jedálnička. Ako teda ušetriť? Kúpte si domácu pekáreň. Kúpite ju už za 80 eur a oplatí sa predovšetkým v prípade, keď si budete zmes na pečenie pripravovať sami doma. Bochník chleba vás potom vyjde v priemere na 50 až 60 centov.

Výhodou domácej pekárne tiež je, že si pečivo pripravíte kedykoľvek bude potreba - nebudete musieť behať pre kúsok chleba do supermarketu a riskovať, že do košíka prihodíte čokoládu, na ktorú ste práve dostali chuť.

Jedlo zamrazujte a dojedajte zvyšky

Všimli ste si, koľko jedla sa povaľuje okolo popolníc? Naučte sa strážiť si zásoby a dojedať zvyšky. Ak máte doma pečivo staré dva dni, dojedzte ho. Rožky môžete napríklad "napariť" v rúre, zo staršieho chleba pripravíte výborné hrianky.

Zvyšky sa oplatí zamrazovať. Keď uvaríte na obed viac jedla, ako zjete, vložte ho do malých plastových škatuliek, popíšte ich a schovajte do mrazničky. Aby ste na jedlo nezabudli, veďte si zoznam. Keď nebudete vedieť, čo na večeru, stačí do zoznamu nahliadnuť a vybrať príslušnú krabičku z mrazničky.

Zavárajte sezónne zeleninu a ovocie

Doby, kedy sme sa zaváraniu ovocia a zeleniny vysmievali, sú preč. Domáce kyslé uhorky rovnako ako čerešňový kompót chutia inak a navyše vyjdú oveľa lacnejšie.

Ak nemáte vlastnú záhradku, urobte si výlet do záhradkárskych kolónií, kde sa občas drobní pestovatelia zbavujú prebytkov. Lacnú zeleninu a ovocie nakúpite aj u farmárov pri predaji z dvora. Sezónne ovocie i zeleninu spracujte - Zavarte alebo zamrazte. V zime príde rozhodne vhod.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára