Zlaté Pravidlá k dosiahnutiu Finančnej Nezávislosti

Analyzujte portfólio a zostavte finančný plán
    Vo finančnom pláne rešpektujte súčasné portfólio, jeho slabé a silné miesta. Vo finančnom pláne vychádzajte z priorít a cieľov, ktoré chcete dosiahnuť, zohľadnite investičné horizonty, v ktorých chcete ciele dosiahnuť a tiež vychádzajte z ceny investičných cieľov.
 
Poistenie
    Čím slabšia je Vaša finančná pozícia (vzdialenosť od finančnej nezávislosti), tým viac potrebujete poistenie. Poistené osoby, poistné sumy, poistnú dobu a poistné produkty odvozujte od dôsledkov poistných udalostí a finančných možností rodiny. Preferujte poistenie bez sporenia, kde presne viete, koľko za akú poistku platíte. Maximalizujte poistné sumy u finančne najnáročnejších dôsledkov (napríklad progresívne plnenie pre prípad ťažkej invalidity).
  
Dlhy
    Zbavte sa "zlých" dlhov. Dlhy splácajte v poradí podľa ich úrokovej sadzby.
   
Reštrukturalizujte aktíva
    Zbavte sa nezarábahúceho majetku (termínované vklady, hotovosť) a financie použite za prvé na splátky "zlých" dlhov, za druhé na nákup majetku prinášajúceho výnosy (budujte pasívne príjmy, tj dividendy, nájomné, pravidelné renty). Po dosiahnutí finančnej nezávislosti opäť reštrukturalizujte portfólio - uberte plyn a ešte konzervatívnejšie stabilizujte portfólio.
   
Pravidelne investujte
    Odkladajte minimálne 10% svojich príjmov do dlhodobých investícií. Nešpekulujte, pravidelne investujte, nech sa na trhu deje čokoľvek. Pri mimoriadnych prepadoch trhov zvýšte svoje investičné úsilie, pretože je možné, že za lepšiu cenu už v priebehu života nenakúpite. Pre dlhodobé ciele využívajte investície s vysokým očakávaným výnosom (otvorené podielové fondy, akcie).
   
Životné rezervy
    Rozkládejte financie na operatívnu (cca 3-mesačná rezerva), taktickú (cca 6-mesačná rezerva) a strategickú rezervu (rezerva na cca 1 - 3 roky života). Rezervy diverzifikujte podľa likvidity.
  
Diverzifikujte portfólio
    Z rôznych pohľadov diverzifikujte portfólio - diverzifikácia podľa správcu, diverzifikácia podľa likvidity, diverzifikácia podľa triedy aktív a investičných nástrojov, diverzifikácia podľa mien, diverzifikácia podľa stratégií, Vaše portfólio bude odolnejšie voči výkyvom a panikám na rôznych trhoch.
   
Investičné príležitosti hodnoťte podľa rentability
    Ak sú dve investície rovnako rizikové, vyberte tú s vyššou ziskovosťou (samozrejme pri rešpektovaní ďalších pravidiel, napríklad diverzifikácia)
   
Využívajte finančnú páku
    Dobrý dlh Vám môže pomôcť naštartovať akcie, ktoré sú rozumné a časovo limitované bez ohľadu na Vašu súčasnú hotovosť (napríklad zvýšenie vzdelania, atraktívny nehnuteľnosť atď)
    
Odkladajte plnenie cieľov.
    Nežijeme síce preto, aby sme šetrili, na druhej strane splnenie nevýnosného cieľa (napríklad bazén) v skorom veku odďaľuje dosiahnutie finančnej nezávislosti o niekoľko rokov.

Nevyužívajte drobné investičné príležitosti - Nestavajte svoje portfólio na nepravdepodobných výhrach ako je Loto, atď. Toto Vás pravdepodobne za vodu nedostane.  

Priebežne vyhľadávajte informácie, konzultujte kroky s odborníkmi a finančnými poradcami.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára