Vyhýbajte sa tzv. "Zlým Dlhom"

Zlé dlhy ako napr spotrebák, úver z kreditnej karty alebo nákup na splátky sú najväčšou hrozbou pre dosiahnutie Vašich strategických cieľov. Ako spoznáte dlh, ktorému je lepšie sa vyhnúť?

Vyhýbajte sa zlým dlhom
Zlý dlh je taký dlh, ktorého úroková sadzba je vyššia ako výnosová miera, za ktorú ste schopní svoje peniaze investovať. Napr. akciové fondy (jedna z najrizikovejších foriem investícií) zarábajú v dlhodobom priemere cca 8 - 10% ročne. To znamená, že úver s úrokom nad 10% je zlým dlhom.

Stretli sme sa napríklad s klientom, ktorý mal spotrebiteľský úver na kuchynskú linku vo výške 150.000 Sk, s úrokovou sadzbou 14,8% ročne, a pritom mal zároveň 300.000 Sk na termínovanom účte s úrokom 1,5% p.a. Úver ho teda ročne stál cca 22.500 Sk, z termíňáku mal 4.500 Sk ročne, takže každý rok tak zbytočne prichádzal o 18.000 Sk. Ste v podobnej situácii? V takom prípade sa riaďte radou, ktorú sme tomuto klientovi dali - drahý spotrebák čo najskôr splaťte z voľných peňazí, ktoré vám aj tak nič nezarábajú.

Zvažujete využiť spotrebák alebo iný zlý dlh? Položte si nasledujúce 3 otázky:

1. Mám niekde peniaze na nákup danej veci a úver tak vlastne nepotrebujem? Využite v prvom rade voľné peniaze, ktoré máte uložené na málo úročených bežných účtoch alebo termínovaných účtoch.

2. Aká je úroková sadzba úveru? Vždy si zistite RPMN daného úveru. To je percento, ktoré udáva skutočnú, celkovú úrokovú sadzbu sa započítaním všetkých nákladov.

3. Potrebujem danú vec naozaj, a to v cene, za ktorú ju kupujem? Naozaj vec kupujete preto, že ju potrebujete a alebo vám ide hlavne o tú "úžasnú a jedinečnú zľavu", ktorú výrobca ponúka?

Samozrejme, že sa môžu objaviť zaujímavé investičné príležitosti (napr. vzdelávací kurz alebo štúdium v ​​zahraničí), na ktoré sa oplatí si zobrať aj pôžičku s vyššou úrokovou sadzbou, pretože sa vám táto investícia časom mnohonásobne vráti.

Avšak pre všetky zlé dlhy platí hlavné a zásadné pravidlo - radšej ich nevyužívajte. A ak ich máte, splaťte ich čo najskôr.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára