Tajomstvo Šetrenia Peňazí

Aj keď si myslíte, že nemáte žiadne peniaze nazvyš, pravdou je že určite máte a môžete šetriť.
Zaujíma Vás tajomstvo šetrenie peňazí? Nuž takéto tajomstvo existuje aj keď je už za desaťročia tak notoricky známe, že sa to už ani tajomstvom nazývať nedá. Problém však je, že väčšina z nás ho pozná ale nedrží sa ho.



Tajomstvo šetrenia peňazí má tri kroky:

1. Urobte si rozpočet

Áno, je to nepopulárna vec, ale naozaj najskôr musíte zistiť kam Vaše peniaze idú deň za dňom, hodinu za hodinou. Keď zistíte kam a koľko peňazí Vám každý mesiac odchádza, potom získate na vec iný pohľad a nájdete množstvo vecí, ktoré vôbec nepotrebujete, alebo kde môžete pár eur ušetriť.

2. Zaplaťte najprv sebe

Toto ste už tiež možno počuli, ale dodržiavate to? Ako to robíte vy? Dostanete výplatu, poplatíte všetky účty, nakúpite potraviny a iné veci a na konci mesiaca ak niečo zostane, tak si to odložíte alebo ani to nie.
Ak chcete byť v sporení úspešní a vybudovať si bohatstvo musíte to urobiť naopak.
Povedzme, že po dokončení rozpočtu v prvom kroku zistíte, že by ste mohli šetriť €100 mesačne.
Považujte tých €100 za účet, ktorý musíte zaplatiť. Berte to ako účty za plyn, elektriku a pod.
A aby ste si to ešte uľahčili, zadajte trvalý príkaz v banke a sporte automaticky.

3. Míňajte menej ako zarobíte

Toto je proste nevyhnutné, lebo ak máte €100 a miniete €110, tak ste automaticky €10 v mínuse, čo pravdepodobne sú požičané peniaze z kreditky alebo nejakej pôžičky a tým pádom Vám narastajú úroky. Väčšina ľudí sa takýmto pomalým spôsobom dostane do dlhov aj niekoľko tisíc eur. Preto majú pocit, že nemôžu šetriť.

Vy môžete šetriť

Jednoducho sa držte týchto 3 krokov a keď si urobíte rozpočet, budete automaticky platiť najprv sebe a miňať menej ako zarobíte, tak si v priebehu času vytvoríte svoje vlastné bohatstvo.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára