Žite šetrným spôsobom

"Múdrosť života spočíva v eliminovaní nepotrebností." - Lin Yutang


Moje tipy na šetrný spôsob života

Nesnažte sa "držať krok" s majetkom Vašich priateľov alebo susedov. Množstvo tých, čo sa vozia v autách prémiových značiek ich kúpili na lízing a tak môžu byť až po klrk v dlhoch. Väčšina ľudí málo sporí a veľa utráca, preto ak chcete byť milionárom, nemôžete následovať stádo a utrácať na to čo v skutočnosti ani nepotrebujete.

Nemíňajte zbytočne na oblečenie podľa najnovšej módy, keď aj tak o rok to už módne nebude. Kupujte jednoduché ale kvalitné oblečenie, ktoré môžete nosiť dlhšiu dobu.

Kupujte nové autá za dobrú cenu, prípadne ľahko ojazdené a jazdite na nich až kým ich zoderiete. Ojazdená Honda môže ísť predpisovou rýchlosťou a tak Vás dopraví z bodu A do bodu B rovnako efektívne ako Jaguar.  Honda taktiež menej stráca na hodnote, opravy a poistenie tiež stoja menej. Áno, Jaguarom to bude pohodlnejšie a štýlovejšie, ale Vám predsa ide o to stať sa milionárom a nie predvádzať sa. Nakoniec, keď tým milionárom budete, potom si ten Jaguar budete môcť dovoliť ľahšie ako teraz.

Vždy rozmýšlajte v štýle nákladov a prínosu kupovanej veci v horizonte 10 rokov. Ak dnes utratíte €10,000 eur navyše na luxusné auto tak ste prišli o možnosť tie peniaze investovať. Napríklad pri 8% ročnom výnose by sa €10,000 investovaných eur zhodnotilo na €20,000 eur za 9 rokov.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára