33 Tipov Ako Šetriť Energiu

33 tipov na to, ako šetriť energiu v lete, v zime, doma i vonku. Vieme, ako ušetriť v dome, v kuchyni, pri praní bielizne, pri cestovaní autom či v práci.
Autor John Dyson

"Už zas sa tu svieti!" Ak naše štyri deti bývali doma, bojový pokrik znel: "Prosím, zhasni!" Nič ma neprivádza k väčšej zúrivosti ako prázdna izba, kde sa naplno svieti a plytvá drahou elektrinou, ktorú potom musím platiť.

Deti vyleteli z hniezda, a ja sa domnieval, že naša domácnosť je už celkom energeticky úsporná. Chyba lávky! Nedávno som investoval 35 eur do obyčajného merača (1) , ktorý prezrádza, koľko elektrického prúdu práve spotrebúvame. Výsledok ma zaskočil. Doma som bol len ja a náš teriér Spud.

Všetko bolo vypnuté, bol deň - svetlá zhasnuté.

Tak prečo náš dom v tú chvíľu odoberal zo siete 530 wattov, ako by svietilo 17 žiaroviek?

Existoval jediný spôsob, ako to zistiť. Rovnako ako odvážny reportér Tintin s psíkom Filutou sme sa so Spudem vydali na lov upírov, ktorí vysávajú prúd z našej siete.

Lov energetických upírov začína

V pracovni sa čísla na merači vyšplhali do závratnej výšky. Môj počítač (2) odoberal 100 wattov, monitor 44 a tlačiareň 2 watty, hoci bola len zapnutá. Internetový modem a wi-fi zariadenia požieral 10 wattov.

V obývacej izbe bolo všetko vypnuté, iba na televízii svietila červená kontrolka signalizujúca režim standby: aj vtedy spaľovala televízia 24 wattov (3). Hore, v izbe pre hostí, odtekalo zo siete ešte 44 wattov z malého digitálneho rádiobudíka, hoci sme ďalších pár týždňov žiadnych hostí nečakali. Mraznička na prízemí si brala 86 wattov.

Aj keď som všetky spotrebiče vypol zo steny, stále niekam mizlo ešte 370 wattov. Kam sa strácajú? Vinníka nakoniec odhalil Spud. Kým som kontroloval bojler v zriedkakedy používané práčovni-kúpeľni, psík sa stočil na podlahu vedľa rebríka na sušenie uterákov. Tváril sa tak spokojne, že som na radiátor siahol. Au! Bol horúci.

Nepoužívaný rebríček na sušenie uterákov (4) o spotrebe 370 wattov premíňa denne 8 kilowatthodín. Čo ma stojí približne 370 eur ročne.

Koľko domácností medzi mestami Killybegs v Írsku, Kuusamo vo Fínsku a Kisvárda v Maďarsku by našlo podobných upírov, ktorí im nenápadne vysávajú prúd zo siete a zvyšujú účty za elektrinu? Veľa.

V Dánsku vysajú upírie spotrebiče až 10 percent celkovej spotreby. Každá nemecká domácnosť takto príde asi o 45 wattov. Do atmosféry sa tak uvoľní o 14 miliónov ton CO2 viac.

Spotrebiče, vysávajúce energiu

Ak začnete hľadať spotrebiče vysávajúce energiu, aj keď ich práve nepoužívate, zistíte zaujímavé veci. Kávovar odoberá 4 watty aj vo chvíli, keď neudržiava kávu teplú. Mikrovlnka berie 6 wattov, hoci neohrieva žiadne jedlo. Hi-fi veža v kľudovom režime vysáva zo zásuvky 18 wattov, pohybový detektor až 5 wattov. Transformátor zvončeka pri dverách spotrebuje 2 watty, aj keď nikto nezvoní.

Ceny elektriny sú v jednotlivých krajinách rôzne, ale základné pravidlo znie: jeden watt stojí ročne približne jedno euro.

Ako môžete tieto náklady znížiť? Buďte nemilosrdní. Vypínajte prístroje zo zástrčky.

Aj takéto individuálne úspory sú dôležité - spotreba elektriny v Európe za posledných pätnásť rokov totiž vzrástla takmer o tretinu aj napriek tomu, že ceny sú vyššie. Súčasne však klesla produkcia energie: Európska únia vyrobila v roku 2006 o 9 percent menej energie než pred desiatimi rokmi.

Dôsledky tohto trendu môžu byť vážne.

Už teraz Európa 55 percent všetkej energie dováža, pričom na dovoze sa celou jednou tretinou podieľa Rusko. Počas minuloročnej mrazivej zimy sme videli, k čomu môže dôjsť, keď sa zastavia dodávky energie: dvadsať krajín vtedy úplne skolabovalo alebo sa borilo s veľkými problémami. Táto situácia má jediné riešenie. "Potrebujeme energetickú revolúciu," vysvetľuje Fatih Biral, hlavný ekonóm Medzinárodnej energetickej agentúry, "však čas hrá, bohužiaľ, proti nám."

Ak má energetická revolúcia prísť, musí začať u nás doma. Domácnosti patrí k najväčším odberateľom, na ich konto patrí až štvrtina európskej spotreby. Zároveň majú najväčší potenciál k úsporám.

Odstrihnúť upírov energie, ako som to urobil ja, je dôležité, ale nestačí len vypnúť zo steny nabíjačku na mobil (5). Na čo som teda došiel? V každej izbe nášho domu svietia úsporné žiarovky a navyše mám nový bojový pokrik: "Stiahni termostat na nižšiu teplotu a vezmi si sveter!"

Energií sa dá šetriť mnohými spôsobmi. Každý pozitívny krok, ku ktorému sa odhodláte, vám nielen zníži výdavky, ale zároveň pomôže znížiť nápor na prirodzené zdroje planéty.

Ako ušetriť v dome v zime

(6) Stiahnite termostat kúrenia - chladnejšie miestnosti sú oveľa príjemnejšie, než si myslíte.

(7) Zaobstarajte si na radiátory termostatické hlavice, aby ste nemuseli kúriť v nepoužívaných miestnostiach. Odsuňte nábytok od radiátorov, aby neblokoval prúdenie tepla. Na stenu za každý radiátor nalepte hliníkovú fóliu, bude odrážať teplo do miestnosti.

(8) Teplotu horúcej vody nastavte maximálne na 40 ˚ C: vďaka chladnejšie vode budete zdravší, príliš horúca voda je plytvanie.

(9) zaizolujte duté steny dom bude útulnejší. Upchajte nepoužívané komíny novinami, tým zamedzíte tepelným stratám. Holé podlahy pokryte kobercami.

(10) V prázdnych miestnostiach Zhasínajte. Ak do všetkých lámp namontujete úsporné žiarovky, ušetríte 80 percent energetickej spotreby žiaroviek. Nájdite všetkých upírov, ktorí vám doma nadarmo vysávajú energiu, a vypnite zo steny všetky prístroje, ktoré sú v kľudovom režime a práve ich nepoužívate.

(11) Zapáľte vonnú tyčinku a skontrolujte, či vám oknami a dverami neťahá. Kúpte si okná s dvojitými sklami. Škáry v okenných rámoch najlepšie utesníte silnou páskou. Dvere a okná, ktoré vedú priamo von, zakryte ťažkými závesmi, na zvonku nezakrytej stene zaveste koberce alebo prikrývky.

Plienky

Priemerné dieťa spotrebuje 6500 papierových plienok, než sa naučí chodiť na nočník. Na ich výrobu sa spotrebuje obrovské množstvo energie a materiálu, navyše sa v krajine nerozloží, pretože obsahujú plastové a elastické časti a gélové absorpčné granule.

To plienky z prírodnej bavlny alebo bambusu sú k životnému prostrediu vľúdnejšie. V Európe sa dnes predávajú šetrné ekologické plienky, napríklad Tushies a Bambo.

Ako ušetriť v dome v lete

(12) Mnoho ľudí, ktorí v zime vykurujú domy na 22 ˚ C, ich v lete ochladzujú na 18 ˚ C. Verili by ste tomu? Bohužiaľ, je to fakt.

(13) So stropnými vetráky miniete desatinu toho, čo s klimatizáciou. V zime ich môžete prepnúť tak, aby rozfúkavali po miestnosti teplý vzduch. Zatieňte múr domu stromami, kríkmi alebo popínavými rastlinami alebo použite na fasádu svetlé farby odrážajúce slnečné svetlo - obojím ušetríte na klimatizácii.

(14) Nepoužívajte zbytočne rúru, ak musíte, jedlo radšej ohrievajte v mikrovlnke alebo grilujte; v dome bude chladnejšie.

(15) V horúcich dňoch otvárajte okná v nižšom poschodí na náveternej strane a okná vo vyšších poschodiach na záveternej strane: vytvorí sa takzvaný komínový efekt, ktorý vytiahne horúci vzduch z domu.

 Ako ušetriť v kuchyni

(16) Vo varnej kanvici varte len toľko vody, koľko budete potrebovať.

(17) Hrnce prikrývajte pokrievkami, aby sa jedlo rýchlejšie uvarilo. Miesto dlhého varenia vo vode používajte tlakový či parný hrniec.

(18) Vypnite rúru desať minút pred tým, ako z nej jedlo vyberiete: dopečie ho, aj keď bude postupne chladnúť. Zapnite samočistiaci program rúry, kým je ešte teplá.

(19) Utierajte prach z drôtov na zadnej strane chladničky.

(20). Opraviť, alebo vymeniť? Novšie chladničky majú až o 70% menšiu spotrebu energie ako tie vyrobené pred rokom 2000. Novšie umývačky riadu zase spotrebujú o 25% menej teplej vody. Ešte oveľa viac jej spotrebujete pri ručnom umývaní. Platí tiež pravidlo: ak oprava stojí polovicu toho, čo nový spotrebič, kúpte si radšej nový.

(21) Je lepšie variť vodu na špagety priamo v hrnci na plynovom sporáku, alebo v rýchlovarnej kanvici? Keď sa sčítajú aj vzdialené náklady, vyjde to nakoniec narovnako. Najlepšie je v zime variť vodu na plyne, pretože tým zároveň kúrite v kuchyni, v lete zase v kanvici, aby ste teplotu zbytočne nezvyšovali.

Myslite na svet aj v kuchyni
 

Varenie na plyne je energeticky efektívnejšie než varenie na elektrine. Nezabúdajte prikrývať hrnce pokrievkami, ušetríte tým trojnásobok času, tepla i energie.

Papiňák spotrebuje o 40 až 70% menej energie než obyčajný hrniec.

Ak používate wok, skrátite čas tepelnej úpravy na niekoľko minút.

Pri varení zeleniny nepoužívajte príliš vody - stačí, ak bude ponorená tak do tretiny.
wok šetrí energiu

Ako ušetriť pri praní bielizne

(22) Teplotu prania nastavte na 30 ˚ C a práčku zakaždým naplňte celú. Nikdy neperte poloprázdnu.

(23) Vyčistite filter na textilné vlákna v sušičke: ak je upchatý, spotrebuje sušička o tretinu viac energie. Ak môžete, sušte bielizeň vonku a sušičku nepoužívajte vôbec.

(24) Noste predovšetkým také veci, ktoré nie je potrebné žehliť.

Ako ušetriť pri cestovaní autom
(25) Obmedzte jazdy autom. Najškodlivejšie pre životné prostredie aj spotrebu paliva sú krátke jazdy. Štvrtina všetkých ciest autom je kratšia ako 3 km. V špičke býva rýchlejšie to ujsť pešo. Vždy je to zdravšie. Dopravnej špičke sa vyhýbajte.

(26) Jazdite plynulo a pomaly, ako by ste nemali brzdy. Nesnažte sa pretekať sa semaforom: netúrujte motor, kým naozaj nemôžete vyjsť. Ak zastavíte na dlhšie ako dve minúty, vypnite ho. Pri rozbiehaní raďte pri nižších otáčkach.

(27) Skontrolujte tlak v pneumatikách - šetríte tým energiu, pneumatiky sa toľko neopotrebovávajú a je to bezpečnejšie.

(28) Malé naftové auto spotrebuje menšie množstvo energie než hybrid ako Prius. Auto na plyn (LPG) zníži výdavky na palivo o viac ako 40 percent. Ak v aute máte displej zaznamenávajúci spotrebu, pravidelne ho kontrolujte. Spotreba paliva výrazne stúpa pri zapnutej klimatizácii.

 Ako ušetriť v práci

(29) Keď odchádzate, vypnite všetky elektrické prístroje zo steny. Firma so stovkou počítačov tak ročne ušetrí až 6300 eur. Pokiaľ prístroj iba vypnete, ďalej čerpá zo siete elektrinu.

(30) laptopu stačí 15 percent energie, ktoré je potrebné na prevádzku stolného počítača. LCD monitor má asi tretinovú spotrebu proti CRT monitora. Pred nákupom novej elektroniky si preštudujte informácie o spotrebe energie.

(31) Skúste v práci zredukovať spotrebu papiera a dôležité dáta radšej zálohujte, než aby ste ich tlačili. A keď už, použite obe strany papiera. Papierom plytváme zo všetkého najviac.

(32) Pestujte na pracovnom stole bylinky a kvetiny - vytvoríte si tým lepšie mikroklímu a zlepšíte v kancelárii vzduch. Používajte vlastný hrnček na kávu miesto jednorazových pohárikov.

(33) Stropné žiarivky treba nechať svietiť, pretože pri rozsvecovaní spotrebujú priveľa energie? Omyl. Vypnite ich, aj keď odchádzate z miestnosti na iba päť minút.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára