5 Tipov Ako Šetriť Energiu s Počítačom

Čo všetko zvyšuje spotrebu vášho počítača? A aké úsporné opatrenia sú skutočne efektívne?

Máte počítač zapnutý niekoľko hodín denne? Aká je jeho spotreba? Koľko vás stojí prevádzka notebooku a koľko zaplatíte za vaše PC? Spotrebu energie vašeho počítača alebo laptopu ovplyvňuje rad faktorov: záleží nielen od typu vykonávanej práce - písanie vo Worde si vyžiada menej energie ako prehrávanie vášho obľúbeného filmu, ale aj na jeho výbave. Spotrebu energie zvyšuje v podstate všetko - grafická karta, sieťová karta, prídavné ventilátory, zapnutie USB disku, vysunutie alebo zasunutie CD / DVD, ale aj obyčajný pohyb myšou.

O koľko sa navyšuje spotreba počítača?

    Pohyb podsvietenej myši: +1 až 2W
    Kopírovanie z disku na disk: +8 W
    Počúvanie mp3: +3 W
    Zasunutí USB kľúčenky: na 0,5 s vyvolá spotrebu 9W
    Kopírovanie z USB kľúčenky na disk: cca +8 W
    Písanie na klávesnici: +1 W
    Vysunutie / zasunutie CD z CD-Rom: +6 W


Hoci nepatria notebooky a stolové počítače k ​​najnáročnejším spotrebičom v našich domácnostiach, podieľajú sa napriek tomu nezanedbateľným dielom na spotrebe elektriny. Pozrime sa preto, ako rozumne šetriť elektrinu s vaším PC.

Využijete všetky funkcie a programy?

Ak si nový počítač až kupujete, zvážte, či naozaj využijete "nadupaný" model s radom programov a funkcií. Ak potrebujete počítač predovšetkým na prácu vo Worde a prehliadanie internetu, pravdepodobne nevyužijete najnovšie výkonné procesory, ktoré naopak ocenia nadšenci do počítačových hier.

Vypnúť, alebo nevypnúť?

Najlacnejší je vypnutý počítač, ktorý zo siete neodoberá žiadnu elektrinu. Časté vypínanie a zapínanie počítača počas dňa však nie je príliš úsporné. Ak sa chystáte na obed, ktorý bude trvať hodinu, neoplatí sa vypínať celý počítač. Stačí, keď vypnete iba monitor, prípadne využijete funkcie spánku alebo dlhodobého spánku, kedy je spotreba energie minimálna, ale počítač je počas chvíľky opäť pripravený k práci.

Energeticky náročne procesory

Hoci ako užívatelia vítame neustále vylepšovanie procesorov, musíme sa zároveň pripraviť na to, že nie sú zadarmo. Teraz nie je reč o ich obstaraní, ale spotrebe. Je logické, že energetickú náročnosť počítačov a notebooku ovplyvňuje aj typ procesora - napríklad starší procesor Pentium III má špičkovú spotrebu asi 39 W, zatiaľ čo Intel Pentium D s vylepšeným jadrom Presler asi 95 W.

Súčasná doba však praje úsporám energie a táto ideológia zasiahli aj procesory. Výrobcovia sa jednoducho snažia ich energetickú spotrebu znižovať. Príklad je novinka z minulého roka Intel Pentium 350, ktorý sa pýši spotrebou iba 15 W. Treba však dodať, že ide o procesor určený pre nenáročné domáce počítače.

Ak u svojho počítača, ktorý je vybavený energeticky náročnejším procesorom, budete uvažovať o výmene procesora, vezmite do úvahy, že nie vždy sa vám táto akcia musí vyplatiť. Najmä u starších počítačov musíte zároveň s procesorom vymeniť aj základnú dosku a zabezpečiť súdržnosť s ostatnými prvkami, čo sa vám môže trochu predražiť.

Je laptop naozaj úspornejší?
Ponechajme teraz bokom výhody a nevýhody notebookov v porovnaní so stolovými počítačmi a zamerajme sa iba na spotrebu elektriny. Všeobecne platí, že laptopy sú úspornejšie ako stolné počítače. Meranie spotreby notebookov ukázalo, že priemerný laptop spotrebuje za hodinu nenáročné práce - písanie vo Worde, surfovanie po internete - asi 0,027 kWh elektriny.

Za osem hodín práce tak spotrebuje elektrinu za 4 centy. Pre porovnanie, priemerný počítač určený pre bežnú kancelársku prácu spotrebuje za hodinu cca 0,150 kWh elektriny. Za osem hodín práce, tak odoberie zo siete elektrinu za cca. 20 centov.

Notebooky nabíjajte úsporne

Ak patríte k majiteľom laptopu a potrebujete novú nabíjačku, siahnite po tej úspornej. Na trhu sú k dostaniu "zelené" adaptéry, ktoré oproti štandardným nabíjačkám výrazne znižujú spotrebu elektriny, a to najmä v čase, keď je notebook pripojený k zdroju, ale nie je práve používaný. Zaujímavou alternatívou, ktorú ocenia najmä "zelení" nadšenci, sú solárne nabíjačky. Ak svieti slnko, nemusí vás dobíjanie stáť ani cent, večer sa však budete musieť spoľahnúť na obyčajnú elektrinu zo siete.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára