Ako splácať dlhy a šetriť podľa najbohatšieho muža v Babylone

Akým spôsobom šetríte a viete prečo šetríte? Máte dlhy a lietate v tom až po krk? Mám pre Vás jednu radu prevzatú z knižky Najbohatší muž v Babylone.

Ako šetriť a prečo

Prvý dôležitý bod je "Zaplať najskôr sebe!" Toto chce správne pochopiť; napriek tomu že zarábate koľko z toho si šetríte a máte stranou? A nesiahnete na túto čiastku, ani keď Vám začne tiecť topánok! Začnite z každého platu odkladať 10% a tú si dávajte bokom na iný účet. Pre koho je 10% moc tak nech začne s menšou sumou. Ale začnite ihneď, nastavte si trvalý príkaz (ukladajte pod vankúš alebo do obálky v kredenci).

Dva hlavné ciele prečo šetriť 10%:

   1. Usporiť čiastku, ktorú neskôr môžete podľa Vášho uváženia investovať do aktív, ktoré Vám prinesú peniaze (dlhopisy, nehnuteľnosti, akcie, fondy a mnoho ďalších)
   2.  Psychologický účinok, že máte na účte ušetrenú sumu, bude mať na Vás pozitívny efekt, že ju neminiete za každú blbosť. Napríklad sa Vám po troch mesiacoch na účte nahromadilo už 150 eur, ale vy chcete dlho nový mobilný telefón. Zrazu si spomeniete, ako dlho ste túto čiastku sporili a ihneď začnete o tom viac premýšľať na nakoniec nákup odmietnete či odložíte.

Ak ušetríte viac ako 10 percent dávajte si peniaze kľudne aj stranou, len si pravidelne počítajte tých 10% na ktoré nesmiete siahnuť!

Ako šetriť aj keď máte dlhy

Ak máte dlhy, Babylončan radí aby sme svoje výdavky a svoj príjem rozdelili podľa nasledujúceho pomeru:

    70% výdavky na žitie (nájom, potraviny a iné poplatky)
    20% na splácanie dlhov
    10% šetrite

Myslím že je reálne sa 70% percentami vyjsť a poplatit náklady na domácnosť a žitia. 20% príjmov optimálna suma akú dávať na dlhy. Ak dávate výrazne viac ako 20% na dlhy a splátky tak žijete na úkor Vášho života. Podľa mňa je lepšie si splátku rozdeliť na dlhšiu dobu aj keď u pôžičiek preplatíte, ale budete žiť teraz. Ak budete platiť veľké sumy a zostane Vám minimum, budete mať síce na starobu splatenú pôžičku o pár rokov skôr, ale čo z toho? Je lepšie sa riadiť podľa pravidla Babylončana 70% denné výdavky - 20% na dlhy - 10% šetrite. Práve ono šetrenie aj v prípade väčších dlhov bude mať na vás relatívne obratom pozitívny vplyv. Zrazu máte sumu na účte, ktorú ste ušetrili. Je to super pocit že to dokážete.

Čo je cieľom systému 10% alebo "Zaplať sebe najskôr"

Celá knižka Najbohatší muž v Babylone pojednáva o tom ako zbohatnúť a udáva základné pravidlá a postup ako na to formou krátkych príbehov. Prvý dôvod prečo šetriť je určite získať návyk šetriť a získať pozitívny vplyv, ktorý to prináša. Druhý dôvod je získať finančný obnos, ktorý by ste mohli investovať do aktíva, ktoré Vám prinesie peniaze inými slovami investovať peniaze aby zarábali peniaze.

Ak Vás to zaujalo prečítajte si túto knižku. Ak Vás to naozaj zaujme a budete chcieť čítať ďalej tak si prečítajte knižku "Bohatý otec, chudobný otec" v ktorej sa na túto knižku odkazuje.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára