Dobrá a Zlý Dlh

Je dlh zlý alebo nie? Hovorí sa: Dlh je dobrý sluha, ale zlý pán.

Zadlženosť slovenských domácností rastie. Na každom kroku počujeme, že zadĺžiť sa je normálne, že tak vo vyspelých krajinách žijú všetci. Na druhej strane sú často naši rodičia hrdí na to, že sa v živote nezadĺžili. Je teda dlh zlý alebo dobrý?


Ako pri každom rozhodovaní záleží aj otázka dlhu na nás. Či ponúkanú pôžičku vieme využiť a či nám neskôr neprerastie náš dlh cez hlavu. Aby sa tak nestalo, mali by sme v zásade dodržiavať tieto pravidlá:

1. Požičajte si len na to čo môžeme predať. Určite si nepožičiavajme peniaze na kartu a potom budeme tipovať a dúfať, že nejaká stávka vyjde.
2.Zadĺžiť sa len do výšky predajnej (čiže trhovej) hodnoty majetku na ktorý si požičiavame.

Z vyššie uvedených bodov jednoznačne vyplýva, že nebudeme financovať úverom napríklad dovolenku alebo vianočné darčeky. Ovšem nie všetky dlhy sú zlé a je potrebné si povedať, ktoré z nich môžeme využiť pre nás. Musíme len vedieť ako dlh využiť. Preto by sme mali poznať, akým spôsobom rozlíšime zlý dlh od dobrého.

Zlý dlh je dlh, vďaka ktorému nám výdavky rastú rýchlejšie ako príjmy.

Dobrý dlh je dlh, ktorý nám pomáha bohatnúť a približuje nás k finančnej nezávislosti.

Takže záleží na tom, či nám dlh finančne pomôže alebo nám bude škodiť. Tiež je potrebné zvážiť riziká, ktoré na seba berieme, pretože sa zadĺžíme. Je totiž fakt, že dlh splácať musíme, ale budúce príjmy na splátky tohto dlhu mať nemusíme. Toto je nutné mať vždy na pamäti.

Uveďme si teraz dva príklady:

Kúpime byt na hypotéku. Vďaka nízkym úrokovým sadzbám a dlhej dobe splatnosti hypotéky môže byť hypotekárna splátka celkom nízka a môže byť nižšia ako nájomné, ktoré platíme dnes majiteľovi bytu. Ale pozor, nie je to jediný výdavok. Je potrebné si uvedomiť, že je potrebné počítať ešte s poistením nehnuteľnosti, poistením úveru, výdavkami na amortizáciu a ďalšími vecami. Takže, ak celkové výdavky spojené s vlastníctvom bytu sú vyššie ako platené nájomné, nie je hypotéka v takom prípade dobrým dlhom.

Chceme kúpiť auto za €10,000 a máme úspory €10,000. Môžeme sa rozhodnúť - pôjdeme a zaplatíme auto v hotovosti alebo využijeme leasing. Poďme si to spočítať, hodnoty sú samozrejme orientačné. Pri 60 splátkach po €146 a pri počiatočnej akontácii €2,000 zaplatíme navyše 4% ročne. Na druhú stranu pri využití leasingu môžeme investovať zvyšných €8,000 (pôvodná úspory mínus akontácia). Ak investujeme a získame počas 5 rokov výnos 8% ročne, budeme mať po piatich rokoch 353 000 Sk. Naopak ak by sme kúpili auto za hotové a mesačne by sme investovali €146 pri rovnakom zhodnotení, mali by sme len 323 000 Sk, čo je o €1,000 menej. Zvolený lízing je v tomto prípade dobrým dlhom.

Tipy na zapamätanie:

   
Naučte sa rozlišovať medzi zlým a dobrým dlhom.
    Zvážte aké riziká prinesie dlh, akým rizikám sa pri dlhu vystavíte.
    Zbavte sa zlých dlhov. Dlhov, ktoré Vám nepomáhajú rásť.
    A naopak využívajte dobré dlhy, aby ste rástli rýchlejšie a mohli tak dosiahnuť finančnú nezávislosť.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára