Ako doma ušetriť za elektrinu? Svieťte úsporne a pozor na stand-by režim.

Už sme si pomaly zvykli na to, že cena elektrického prúdu každoročne rastie a úspory elektriny sa stali horúcou témou. Aby ste znížili svoje náklady na energie, nemusíte hneď vymeniť všetky elektrospotrebiče v byte. Stačí len dodržiavať niekoľko jednoduchých pravidiel.

Komu by sa nepáčil vynález diaľkových ovládačov? Stačí stlačiť jedno tlačidlo a v tú ranu sledujeme obľúbený seriál alebo počúvame hudbu. Lenže takéto pohodlie nie je zadarmo. Väčšina spotrebičov má v pohotovostnom režime spotrebu okolo 2 watt, u niektorých - ako sú napríklad set top boxy, DVD rekordéry alebo Hi-Fi sústavy - je to spravidla aj viac (okolo 4 wattov).

Pohotovostný režim - tajný zlodej elektriny

Samozrejme, také číslo nie je príliš vysoké, ak uvážime, že desať rokov stará chladnička spotrebuje na svoju prevádzku asi 90 wattov denne. Lenže koľko takých spotrebičov v pohotovostnom čiže stand-by režime doma máte?

V priemernej domácnosti sa pohotovostný režim podieľa na celkovej spotrebe elektriny asi 11 percentami, čo znamená, že jedna mesačná platba za elektrinu ide len na stand-by režim. A to je predsa plytvanie peňazí! Zvlášť potom, keď je riešenie tak jednoduché.

Spotrebiče zapojte do predlžovacieho kábla so spínačom. Jedným stlačením tak zapnete alebo vypnete viac spotrebičov (napríklad televíziu, DVD prehrávač, Hi-Fi sústavu) a svoj účet znížite.

Posvieťte si na úspory

Úsporné žiarovky sú veľkým témou. Častou otázkou je, či nám skutočne ušetrí elektrinu? Nejde len o plané sľuby?
Pozrime sa na konkrétny príklad. Klasická žiarovka s príkonom 75 W stojí asi 40 centov a svietiť s ňou budete asi tisíc hodín. Je potrebné poznamenať, že v obchodoch ju budete zháňať ťažko, pretože klasické žiarovky prestanú byť postupne vyrábané. Od vlaňajšieho septembra je napríklad v krajinách EÚ zakázané vyrábať bežné 60W žiarovky.

Za úspornú žiarivku s príkonom 15 W zaplatíte asi 2,5 až 4 eurá a svietiť s ňou budete až 10 tisíc hodín. Ak budeme priemerne svietiť 3 hodiny denne, ušetríme za rok svietenia s úspornou žiarovkou asi 11 eur, za päť rokov úspory dosiahnu asi 56 eur.

Samozrejme, že doma nemáte iba jednu žiarovku, ale svietite v rade miestností, takže úspora elektriny sa ešte znásobí. Investícia do úsporného osvetlenia nie je nákladná a pomôže nám znížiť účet za elektrinu o niekoľko desiatok eur ročne.

Pozor si dajte na chladničku

Veľkým "požieračom" elektriny je v každej domácnosti chladnička, ktorá sa spolu s mrazničkou podieľa na spotrebe energie z 11 až 20 percent. Investícia do novej úspornejšej chladničky je nákladnejšia a nie každá domácnosť si ju môže aktuálne dovoliť. Šetriť elektrinu ale môžete tiež správnu obsluhou chladničky.

    Nikdy chladničku nestavajte k zdroju tepla - teda ku kachliam, sporáku, umývačke alebo ďalšiemu spotrebičmi. Zvýšená teplota v okolí chladničky ju núti viac chladiť.
    Nastavte optimálnu teplotu vo vnútri chladničky. V chladničke stačí 5 ° C a v mrazničke -18 ° C. Každý ďalší stupeň dole znamená navýšenie spotreby asi o šesť percent.
    Pozor si dajte na námrazu. Viac ako 5 mm ľadu zvyšuje náklady na elektrinu o dvadsať až tridsať percent.
    Nikdy do chladničky nedávajte horúce jedlo. Nechajte ho schladiť na izbovú teplotu.
    Dbajte na "vzdušné" a rovnomerné usporiadanie potravín, aby v chladničke mohol dobre cirkulovať vzduch.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára