15 rýchlych spôsobov ako ušetriť veľa peňazí

Často utrácame za niečo, čo nepotrebujeme, prípadne by sme to mohli zohnať lacnejšie, a ani o tom nevieme. Môže sa zdať, že ide o nepatrné sumy, vo finále sa však z drobných stávajú poriadne sumy. Podstatné je tieto položky odhaliť a ušetrené peniaze rozumne využiť. Len tak sa dá začať šetriť, investovať, alebo aspoň prestať žiť od výplaty k výplate.



1.Platenie za voľné minúty, ktoré nevyužívate
Ľudia často platia operátorom za minúty, ktoré v rámci paušálu neprevolajú. Popremýšľajte o zmene tarify alebo si kúpte predplatenú kartu.

2. Nakupovanie značkových produktov

Či sa jedná o oblečenie, potraviny, alebo napríklad lieky, vyberajte si neznačkový tovar. V mnohých prípadoch ani neprídete o kvalitu. Reklama a pekný obal nerobia značkové produkty lepšími.

3. Nakupovanie nápojov po jednom

Ak máte vo zvyku kupovať si balenú vodu, kávu či limonády z automatu, váš rozpočet musí trpieť. Namiesto toho pite vodu z kohútika, pokojne si na ňu kúpte filter. Uvarte si kávu doma. Kúpte si zásobu limonád do práce (alebo ešte lepšie - nahraďte ich niečím zdravším).

4. Platenie za niečo, čo môžete dostať zadarmo
Ak viete, kde hľadať, veľa produktov môžete získať zadarmo. Napríklad detské menu v reštaurácii, softvérové ​​programy či niektoré lieky na predpis. Pripadajú vám knihy, hudba a filmy moc drahé? Vydajte sa do miestnej knižnice, kde sú často k dispozicii takmer zadarmo.

5. Nie ste organizovaní

Stratené účty a potvrdenky, zabudnuté daňové odpočty a ďalšie podobné veci vás môžu pripraviť o desiatky eur ročne. Pre svoje mesačné platby si nastavte automatické príkazy k úhrade. Vyhnete sa tak poplatkom za neskoré úhrady. Kúpte si zakladač, do ktorého budete zakladať všetky dôležité dokumenty týkajúce sa platieb, poistenie, dane a podobne.

6. Peniaze ležia na účte s nízkym úrokom
Ak sa úrok na vašom súčasnom sporiacom účte rovná takmer nule, je čas porozhliadnuť sa inde. Nájdite vhodnú ponuku a nechajte svoje peniaze pracovať za vás. Zvážte zriadenie bežného účtu, ktorého vedenie je zadarmo. Akcie a podielové fondy sú od toho, aby vám prinášali zisk. Pokiaľ tie vaše za ostatnými už dlho zaostávajú, je na čase povedať im zbohom. Naučte sa rozpoznať potápajúci sa fond alebo akcie.

7. Nedodržiavanie lehôt a penále

Vracajte vypožičané knihy a filmy včas. Predkladajte výdavky, na ktorých preplatenie máte nárok. A ak sa vám práve zakúpený tovar nepozdáva, neváhajte ho vrátiť. Urobte tak čo najskôr, kým si ešte pamätáte, kam ste založili účtenku.

8. Platenie poplatkov za výber z bankomatu
Výber z bankomatu, ktorý nepatrí vašej banke, vás môže stáť až okolo euro. Zvážte prejsť k takej banke, ktorá si neúčtuje žiadne poplatky za výber z bankomatu a poplatky za výber z cudzieho bankomatu vám preplatí, prípadne ich má minimálne.

9. Platenie za služby, ktoré nevyužívate

Naozaj sledujete všetky programy na svojej káblovej televízii? Potrebujete všetky špeciálne funkcie v telefóne? Využívate členstvo v posilňovni? Čítajte časopisy, ktoré ste si predplatili? Zvážte, čo vy a vaša rodina naozaj používate, a uvidíte, na čom môžete ušetriť.

10. Flexibilný cestovateľ
Ak ste flexibilný, môžete na cestovaní ušetriť veľa peňazí. Choďte na dovolenku mimo hlavnej sezóny, kedy sú ceny o poznanie nižšie. Pri nákupe leteniek sa neupínajte na konkrétny dátum, nájdete tak výhodnejšie ponuky. Rezervácia dovoleniek a leteniek na poslednú chvíľu sa vám určite vyplatí. Cestovné kancelárie a aerolinky sa snažia obsadiť posledné voľné miesta a sú ochotné ísť s cenou dole.

11. Zostávate u rovnakého poskytovateľa služieb

Nie je nič zlé na tom zostávať lojálni voči dôveryhodným poskytovateľom služieb, ako je vaša banka, poisťovňa alebo mobilný operátor. Ale postupom času sa vaše potreby menia a zachovávať status quo nemusí byť najlepšie riešenie. Inteligentní spotrebitelia zostávajú vždy otvorení výhodným ponukám

12. Nakupujete impulzívne ?

Keď rýchlejšie nakupujete, ako premýšľate, ťažko nájdete najlepšiu cenu na trhu. Urobte si čas a porovnajte si ceny na internete, prečítajte si hodnotenie daného produktu a snažte sa nájsť zľavové kupóny. Keď ste v pokušení rýchlo rýchlo niečo kúpiť, choďte domov a odložte rozhodnutie o kúpe na ďalší deň. Často prídete na to, že daný výrobok vlastne nepotrebujete.

13. Často sa stravujete v reštauráciách ?

Útraty za večere v reštauráciách vám môžu poriadne prevetrať peňaženku. Pripočítajte obedy, niečo menšieho rýchlo do ruky - a ste u desiatok až stovkách eur mesačne. Noste si do práce obedy, ktoré si doma sami pripravíte. Ďalšou možnosťou je vynechanie predražených predjedál a dezertov. Tiež sa pozrite na internet, kde môžete nájsť zľavové kupóny.

14. Kupovanie nových produktov namiesto použitých

Automobily strácajú 20% hodnoty, akonáhle opustia parkovisko dealera, a 65% hodnoty počas prvých piatich rokov. Za zlomok ceny nového auta si môžete zaobstarať ojazdený automobil, ktorý je ešte stále v dobrom stave. Navyše ušetríte na havarijnom poistení. Ušetriť nemusíte len na ojazdenom aute. Zvážte, koľko môžete ušetriť, ak si miesto nových výrobkov, ako sú napríklad knihy, hračky, detské oblečenie či nábytok, zaobstaráte výrobky použité. Samozrejme sú veci, ktoré radšej zakúpite nové, napríklad matrace, bielizeň, obuv a bezpečnostné vybavenie ako autosedačky a cyklistické prilby.

15. Nevypínate elektrické spotrebiče zo zásuvky ?
Domáce elektrospotrebiče spotrebujú medzi 10% a 35% celkovej energie, keď sú vypnuté. Typickým príkladom sú spotrebiče, ktoré ukazujú čas a spotrebiče na diaľkové ovládanie. Vypínajte teda spotrebiča zo zásuvky a ušetrite. Alebo si kúpte zariadenie, ktoré na to bude myslieť za vás a zastaví čerpanie elektriny, keď daný spotrebič práve nepoužívate.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára