Čo je lepšie? Splatiť dlhy alebo investovať voľné peniaze?

Prvé, čo väčšinu ľudí napadne, je zbaviť sa dlhov. A pre väčšinu to tiež bude optimálne riešenie. Zvlášť ak sú ich príjmy neisté a nemajú veľa prostriedkov a majetku. U niektorých finančných produktov sa im však do cesty postavia prekážky v podobe sankcií za predčasné splatenie.

V niektorých prípadoch ale situácia nie je tak jednoznačná a stojí za to zvážiť aj možnosť si dlhy ešte "ponechať" a voľné prostriedky investovať.

Keď je očakávaný výnos väčší, prečo by sme mali splácať dlhy? Radšej budeme investovať, dlhy splatíte z výnosov a ešte nám zostane. Túto logiku ostatne používajú (bez toho aby si to uvedomovali) všetci, kto pre investovanie na kapitálových trhoch používajú margin. To znamená, že nie celú investíciu kryjú vlastnými zdrojmi, na časť im požičiava ich broker. Princíp je teda podobný: investujú za požičané peniaze, za ktoré im broker-veriteľ účtuje úrok.

Ako porovnať istý úrok s neistým výnosom?

Na prvý pohľad je z čisto finančného hľadiska výber riešenia pomerne jednoduchý - porovnáme úroky, ktoré platíme, s očakávaným výnosom. Väčší vyhráva. Nesmieme ale zabúdať na to, že budúci výnos nie je nikdy istý. Čo je teda väčšie? Istých 10% úroku, ktoré platíme banke, alebo možných X% získaných z investície?

    Počítajte s čistým úrokom a čistým výnosom. Pri úveroch na bývanie je potrebné úsporu úrokov znížiť o daňovú úľavu čerpanú na tieto úroky, u výnosov je zase dobré vedieť, aká daň na ne bude uvalená.

Investorovi nezostane než si možný výnos prepočítať na sadzbu, ktorá sa dá s istými 10% nákladov lepšie porovnávať. V prvom rade by mal prejsť všetky možné scenáre svojho investovania a svoje možné výnosy alebo straty, potom by mal odhadnúť, ako sú jednotlivé scenáre pravdepodobné. Dajme tomu, že rozloženie pravdepodobnosťou výsledkov investície je nasledovné:

s 20% pravdepodobnosťou skončí investície stratou 10%

s 25% pravdepodobnosťou skončí investície ziskom 10%

s 40% pravdepodobnosťou skončí investície ziskom 25%

s 15% pravdepodobnosťou skončí investície ziskom 35%

Jednoduchým výpočtom dostávame očakávaný výnos 15,75% (0,2 × -10% + 0,25 × 10% + 0,4 × 25% + 0,15 × 35%). Teda ak si investor verí, že má čas a schopnosti túto investíciu spravovať a riadiť tak, aby dosiahol vytúžený cieľ.

Ďalej je potrebné vziať do úvahy ďalšie svoje aktíva a pasíva. Investor by si mal odpovedať na jednu otázku. Keď investícia nevyjde, položí ma to? Budem teda mať ďalšie prostriedky, z ktorých bude prípadne schopný pokryť svoj dlh?

Tým je vyriešená čisto finančná časť. Tu by sa dal článok zakončiť. Lenže to by sme zabudli na jednu vec, ktorá v týchto situáciách hrá kľúčovú úlohu. Totiž na psychiku investora a jeho emócie.

Všade možne sa dočítame o fundamentálnej (analýza finančných výsledkov kupovanej spoločnosti) alebo technickej analýze (tá je pre zmenu zameraná na analýzu grafov, z ktorých sa snaží odhadnúť ďalší vývoj). Iba zanedbateľný priestor je venovaný analýze psychologickej. Nejde nám teraz o iste podceňovanú psychologickú analýzu správania investorov na trhoch (analýzu sentimentu), ide o psychologickú analýzu seba samotného. Tá je podceňovaná ešte viac.

Investor si možno neuvedomuje, emócie vstupujú do hry už v predchádzajúcej časti. Nie sme roboti. Emócie totiž ovplyvňujú to, akú pravdepodobnosť investor priradí možným výsledkom, a tým zásadným spôsobom ovplyvní výsledok finančnej časti analýzy.

Čo sa týka emócií, investor si musí odpovedať na to, ako sa bude cítiť v prípade rôznych scenárov vývoja. Tie sú v zásade štyri.

Ako sa bude cítiť, keď splatí svoj dlh? Bude predsa sledovať, ako by to dopadlo, keby namiesto toho investoval? Ak áno, ako sa bude cítiť, pri nasledujúcich scenároch:

    Investícii sa bude dariť dobre - nebude si vyčítať, že mal investovať?

    Investícii sa povedie zle; tu však bude celkom určite spokojný.

Ako sa bude cítiť, keď bude investovať a nastane niektorý z nasledujúcich scenárov:

    Investícii sa bude dariť dobre - bude evidentne spokojný.

    Investícii sa povedie zle - ustojí to psychicky? Nebude si vyčítať, že investoval, keď mal radšej splatiť svoj dlh?

Vyriešenie finančné, a najmä emočnej časti rozhodnutia, či splatiť dlh a mať pokoj, alebo splátku odložiť a skúsiť investovať a zarobiť (s rizikom straty), je na každom, kto sa v podobnej situácii ocitne. S finančnou časťou mu môže niekto pomôcť, výpočty urobí v exceli. Avšak psychika - a psychická kondícia môže navyše v čase výrazne kolísať v závislosti na aktuálnych pomeroch človeka - tá je prevažne v moci jednotlivca a každý sa s ňou musí popasovať sám. Prajem všetkým, aby sa rozhodli správne.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára