Ako rýchlo splatiť dlhy

Skúsili ste vziať kreditnú kartu a rozstrihnúť ju nožnicami? To je začiatok cesty k oddĺženiu.

Predstavte si, že idete na prednášku, kde vás zbavia dlhov. "Dlh je zlý. Dlh je váš nepriateľ. Zbavte sa svojich dlhov tak rýchlo, ako len môžete, "počujete z rečníckeho pultu, pričom to hlavné ešte len nasleduje. Mladý rečník vás vyzve k tomu, aby ste sa vymanili z otroctva. Pýtate sa ako? Jednoducho! Zoberte svoju kreditnú kartu, nožnice a rozstrihnite ju "napoly".

"Kým som pred sebou držal svoju zlatú kreditnú kartu, asistentka mi s úsmevom podala nožnice. Počul som zvuk praskajúcej umelej hmoty a do toho pár šokovaných výkrikov, zaúpení a niekoľko ľudí sa dokonca rozplakalo, "rozpráva v knihe autor Garrett Sutton, ktorý školenie zažil v osemdesiatych rokoch. Od tej doby sa svet kreditných kariet úplne zmenil. Dlh nie je automaticky zlý či otrocký. O tom, ako premeniť zlé dlhy na dobré, je kniha poradca Bohatého otca Garretta Sutton.



http://www.playukinternet.com/tracking.php/tracking/go/bannerid/4912/affid/2606/urlid/2553003
Keď je pôžička lepšia ako šetrenie

Spojené štáty sú jednou z najviac zadĺžených krajín na svete, hoci sa ich snažia dohnať aj niektoré európske štáty ako Grécko, Španielsko. Dlhy - hypotéky a spotrebiteľské úvery zabezpečené nehnuteľnosťou - zapríčinili aj svetovú hospodársku krízu, ktorú prežívame a ktorá nás ešte nejaký čas bude sprevádzať. Kedy inokedy je potreba dozvedieť sa o tom, ako fungujú úverové spoločnosti, zaistiť si čo najnižšie úroky a vymaniť sa z pút zlých dlhov?

Podľa Garretta Sutton je ľahšie získať tie zlé dlhy. Banky a úverové spoločnosti ich poskytujú rady, pretože sú ľahko vymáhateľné. Stačí na dlžníka poslať exekútora, a ak aj napriek tomu nezaplatí, tak rozpredať jeho všetok majetok za zlomok trhovej ceny.  Zlé úvery od dobrého sa dá rozoznať ľahko. Dobrý vám prináša každý mesiac pozitívny tok peňazí. Môže ísť o podnikanie alebo prenájom nehnuteľnosti. Typicky zlý dlh je pôžička na nové auto - peniaze vám odčerpáva dlh a ďalšie musíte vydávať za poistenie, palivo a opravy.

Čarovným slovom na získanie úveru je bonita. Akékoľvek negatívne záznamy v registri dlžníkov vám pridajú desatinky či celá percenta úroku navyše. V Spojených štátoch bonita nerozhoduje len o úveroch, ale i napríklad o pripojení na elektrinu, plyn či poskytovanie rôznych služieb. Ak klient platí neskoro, musí počítať s tým, že po ňom všetci budú chcieť zálohy dopredu.

Na druhú stranu Garrett Sutton tvrdí, že je niekedy lepšie si požičať ako šetriť. Gurrett Sutton to vysvetľuje na príklade rozjazde podnikania či kúpu nájomnej nehnuteľnosti. "Ako dlho by vám trvalo našetriť sedem miliónov dolárov? Väčšina ľudí považuje nazbieranie sedem miliónov dolárov za nemožné. Potom sa spýtam Kim Kiyosaki, ako dlho jej trvalo, než si požičali sedem miliónov dolárov na nájomnú nehnuteľnosť. Pôžičku dostala asi za dva týždne. Bola to tak výhodná realitná investícia, že jej peniaze chceli požičať hneď niekoľko bankárov, "vysvetľuje v knihe.

Zbavte sa dlhov krok za krokom
Krok 1: Prestaň hromadiť zlé (spotrebiteľská) dlhy. Čokoľvek kúpite na kreditnú kartu, musíte do konca mesiaca úplne splatiť. Výnimky neexistujú.

Krok 2: Zostavte si zoznam svojich spotrebiteľských (zlých) dlhov. Ten zahŕňa všetky kreditné karty, pôžičky na auto, študijné pôžičky, pôžička na modernizáciu bytu alebo domu a akékoľvek ďalšie dlhy, ktoré ste si zaobstarali. Na tento zoznam môže tiež zaradiť svoju hypotéku.

Krok 3: Ku každej z položiek priraďte tri stĺpce: dlžnú čiastky (aktuálny zostatok), minimálna mesačná splátka, počet mesiacov, po ktoré dlh ešte bude musieť splácať. Do každej kolónky uvedťe príslušný údaj. To, ako dlho budete svoj dlh ešte splácať, zistíte jednoducho: vydelíme dlžnú sumou minimálnej mesačnej platby. Ale počítajte s tým, že vydavatelia kreditných kariet znižujú mesačné splátky. Súčasne s tým, ako sa znižuje váš dlhový zostatok, znižujú sa aj vaše mesačné splátky, takže to ovplyvňuje vaše počty.

Krok 4: Oznámkujte si každý dlh v závislosti od počtu mesačných splátok. Jednotkou Oznámkujte dlh, ktorý budete musieť splácať najkratšiu dobu, dvojkou ten, ktorý budete splácať v poradí druhú najkratšiu dobu a pokračujte až k najvyššiemu počtu mesiacov. To je poradie, v akom sa vysporiadate s rôznymi dlhy. Začnite s dlhom s najnižším počtu mesačných splátok, pretože svojho prvého víťazstva alebo úspech v tomto pláne chcete dosiahnuť čo najrýchlejšie. Akonáhle sa raz zbavíte svojej prvej kreditnej karty (alebo dlhu), začne vám na konci tunela svietiť svetlo.

Krok 5: zaistite si dodatočné príjmy od 150 do 200 eur mesačne. Ak sa vážne snažíte zbaviť dlhov, ba čo viac, stať sa finančne nezávislým, potom pre vás získanie peňazí navyše nebude také zložité. Úprimne, ak nedokážete mesačne zarobiť navyše ďalších 150 eur, potom sú vaše šance na to, aby ste sa stali finančne nezávislými, naozaj malé.

Krok 6: Plaťte minimálne mesačné splátky z každého dlhu, ktorý ste na zoznam zaradili, s výnimkou toho, čo je na prvom mieste. Aby ste sa zbavili svojho prvého dlhu, posielajte na účet minimálne splátku plus ďalších 150 až 200 eur  k tomu. Pokračujte v tom každý mesiac, kým svoj prvý dlh nesplatíte. Potom ho vyčiarkne zo svojho zoznamu.

Krok 7: gratulujte si!

Krok 8: Plaťte minimálne mesačné splátky z každého dlhu, ktorý ste na zoznam zaradili, s výnimkou toho, čo je na druhom mieste. Tento dlh splácajte minimálnu čiastku navýšenú o celkový objem peňazí, ktorým ste splácali svoj prvý dlh. Dajme tomu, že ste na svoj dlh číslo jedna posielali minimálnu mesačnú splátku vo výške štyridsiatich eur ak tomu ste pridávali ďalších 150 eur, takže ste každý mesiac platili 190 eur. V prípade, že na dlhu číslo dva máte minimálnu splátku päťdesiat eur, budete teraz mesačne platiť oných päťdesiat eur plus 190, to znamená spolu 240 eur. Po splatení každého dlhu vezmite celkový objem peňazí, ktorým ste ho splácali, a pridajte ho k minimálnym mesačným splátkam dlhu nasledujúceho, a tak sa dostanete k výslednej mesačnej splátke. Nestačíte žasnúť, ako rýchlo sa budú vaše splátky sčítať a ako rýchlo sa zbavíte všetkých kreditných kariet, pôžičiek na auto a ďalších dlhov. Pokračujte v tomto postupe tak dlho, kým nesplatíte všetky dlhy na svojom zozname.

Krok 9: gratulujte si znova!

Krok 10: Teraz bude dosť podstatnú úlohu hrať výška vašej splátky, ktorou ste splácali svoj posledný dlh. Pokračujte v odovzdávaní tejto čiastku každý mesiac. S tou výnimkou, že namiesto toho, aby ste ju odovzdávali svojim veriteľom, budete ju posielať sebe, a budovať tak rezervné finančné fondy, aby ste mohli začať investovať. Ste na ceste k tomu, stať sa bohatým!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára