Prerastajú Vám dlhy cez hlavu? Zatočte s nimi skôr ako oni s Vami!

Prerastajú Vám už dlhy cez hlavu? Inšpirujte sa dnešným článkom a skúste s dlhmi zatočiť skôr, ako zatočia oni s Vami.

9 prípadov, kedy je motivácia vo financiách dôležitejšie než čísla

Čistá matematika, ktorú používame pri finančnom plánovaní a rozhodovaní, vždy nevyhráva. To je skúsenosť, ktorú má napr Dave Ramsey, autor a finančný konzultant, ktorý u nás zatiaľ nie je moc známy, ale jeho myšlienky a skúsenosti môžu byť do budúcnosti v mnohom zaujímavé aj pre náš trh. Dave, ktorý predtým dal len na "čísla a fakty," dnes upozorňuje na to, že úspech v oblasti osobných financií je z 80% záležitosť správania a iba z 20% záležitosť znalostí, know-how a čísel. Z jeho kníh a seminárov dnes vyberáme 9 tipov, ktorá aj vás môžu zaujať.

1. Keď sa chcete zbaviť dlhov, zoraďte si ich od tých najmenších až po najväčšie a v tomto poradí ich tiež splácajte. Áno, skutočne od najmenších, a nie najdrahších. Splatenie malého dlhu pre vás bude znamenať povzbudenie a podporu. Jeden problém si totiž môžete odškrtnúť a to vás vnútorne posilní. Keď by ste dlhy splácali od toho najväčšieho, môžete mať pocit, že sa vám to nikdy nemôže podariť. Bude to trvať príliš dlho. A vy nakoniec nesplatíte nič. Pretože vám dôjde "energia."

2. Ak máte už príliš veľké dlhy na kreditných kartách, kontokorente, spotrebiteľských úveroch, musíte sa do splácania skutočne "oprieť." Ak k zníženiu dlhov nepristúpite skutočne nesmierne energicky, nemusí sa vám splácanie vôbec podariť. Začnite robiť ďalšiu prácu a pracujte po prechodnú dobu pokojne 80 hodín týždenne, predajte veci, ktoré doma nepotrebujete (Koľko ich asi v pivnici, garáži alebo aj len v obývačke máte?), Urobte všetko preto, aby ste dlhy znížili v čo najkratšej možnej dobe. Ak tu neurobíte, vaša psychika sa stane vaším nepriateľom. Namiesto aby ste bežali vaším tempom šprint, pobežíte maratón. A ten zvládne ubehnúť len málokto (aj keď beží pomaly).

3. Konsolidácia dlhov (aj keď číselne na prvý pohľad vychádza) je asi tak účinná, ako malá náplasť na tepnové krvácanie. Na chvíľku môžete mať pocit, že ste problém vyriešili, ale to nie je pravda. Vyriešili ste na chvíľku len dôsledok, ale nie skutočný problém. Problémom je totiž vaše správanie. Ak ho nezmeníte a ak nezačnete míňať menej, než si zarábate, vaše dlhová pasca sa bude neustále prehlbovať. Z amerických štatistík vyplýva, že 78% osôb, ktoré konsolidovali dlhy, sa znovu dostáva do dlhovej pasce.

4. Ak máte problém so zmenou vášho nákupného správania, uvedomte si, že vašej základnej zodpovednosťou je uživiť rodinu a nie sa robiť "šťastnejšími" vďaka nákupom ďalších zbytočností. Nákupy nad €150 vždy najprv preberte s vaším životným partnerom alebo o nich aspoň 48 hodín premýšľajte.

5. Neplaťte kartou, ale hotovosťou. Aj väčšie nákupy. Platba hotovosťou totiž viac "bolí." Podľa štúdie Dunn & Bradstreet tak ušetríte 12% až 18% sumy za vaše nákupy. Aj známa spoločnosť McDonald napríklad zistila, že výška priemerného nákupu je 7 dolárov pri platbe kartou oproti 4.50 dolárom pri platbe v hotovosti. Vyskúšajte to nabudúce, až zamierite do nákupného centra.

6. Keď už máte pocit, že musíte kartu použiť, plaťte kartou debetnou a nie kartou kreditnou. Väčšine ľudí sa prihodí to, že sa vďaka používania kreditnej karty zadĺži. Aj keď si to nemyslí. 69% Američanov, ktorí vyhlásili osobný bankrot, uvádza ako príčinu bankrotu dlhy na kreditnej karte.

7. Pozor na karty, ktoré vám naoko pridávajú nejaký benefit. Priemerná mesačná útrata na kreditnej karte bez benefitu (míle, body, atď) je v USA 465 dolárov. U kariet s pridanými benefitmi sa minú priemerne mesačne 890 dolárov.

8. Nezaobstarávajte vašim deťom platobnú kartu s neobmedzeným prístupom k vášmu účtu. Naučíte ich správať sa menej zodpovedne. Ak tomu neveríte, otestujte ich. Skúste im namiesto predplateného kreditu na telefón dať paušál bez limitu. Uvidíte, ako sa vám to osvedčí.

9. Keď si chcete vziať hypotéku, zložte aspoň 20% z ceny nehnuteľnosti v hotovosti a overte si, že na splátku nebudete dávať viac ako 25% vášho čistého príjmu. Inak sa vám môže stať, že splácanie pre vás bude nielen finančne, ale predovšetkým psychicky príliš náročné.

A posledná rada na záver. Začnite tráviť premýšľaním o vašich peniazoch aspoň toľko času, koľko venujete plánovaniu vašej dovolenky alebo výbere nového auta.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára